VN: massale evacuatie in Oost-Congo

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) gaat zestigduizend ontheemden evacueren uit twee opvangkampen bij de stad Goma in Oost-Congo. De ontheemden lopen gevaar bekneld te raken tussen de gewapende partijen in de regio.

Dat heeft UNHCR gisteren verklaard. De organisatie wil de zestigduizend ontheemden „binnen enkele dagen” verplaatsen naar een nieuwe locatie bij Mugunga, ten westen van Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu. De ontheemden zitten nu nog in twee kampen bij Kibati, even ten noorden van Goma op enkele kilometers van rebellen die dreigen de provinciehoofdstad in te nemen.

Volgens de VN zijn 250.000 in Oost-Congo op de vlucht geslagen sinds rebellen van de Congolese Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda drie weken geleden een offensief lanceerden tegen het Congolese leger. Nkunda zegt Tutsi’s in Oost-Congo te beschermen tegen Rwandese Hutu-militanten die gesteund worden door de Congolese regering. De Congolese regering beschuldigt op haar beurt Nkunda van banden met buurland Rwanda.

Nkunda kondigde 29 oktober een staakt-het-vuren af nadat zijn rebellen Goma tot 15 kilometer waren genaderd. Nkunda eist een rechtstreeks gesprek met de Congolese regering, die dat weigert.

De speciale VN-gezant voor het conflict, de Nigeriaanse ex-president Olusegun Obasanjo, verklaarde gisteren dat hij telefonisch heeft gesproken met Nkunda. Obasanjo, die begin van deze maand is benoemd door VN-chef Ban Ki-moon, bereidt nu een ontmoeting met Nkunda voor.

De Congolese en Rwandese ministers van Buitenlandse Zaken ontmoetten elkaar gisteren in Rwanda. Ze verklaarden dat beide landen gaan samenwerken tegen de Hutu-milities in Oost-Congo, onder meer door Rwandese inlichtingenofficieren tot Oost-Congo toe te laten om de militanten op te sporen, zo meldde de BBC.

Dit zou hoogst opmerkelijk zijn, onder meer omdat Congo tot dusverre niet zijn belofte nakwam om de Hutu-militanten te ontwapenen. Er zijn juist aanwijzingen dat Congolese legereenheden met hen samenwerken. Rwanda en Nkunda eisen al jaren de ontwapening van de Hutu-milities. (Reuters, AP, AFP, BBC)