'Visserij EU vangt te veel tonijn'

STEVEN ADOLF

De Europese visserij licht op grote schaal de hand met internationale beperkingen die bedoeld zijn om de blauwvintonijn te behoeden voor uitsterven.

Dat blijkt uit een rapportage van het Europese agentschap voor visserijcontrole. De conclusies zijn bekend geworden aan de vooravond van een bijeenkomst van de Internationale commissie voor de bescherming van de Atlantische tonijn (ICCAT), volgende week in Marrakech. Op de agenda staan nieuwe vangstbeperkingen of zelfs het instellen van een moratorium.

Het agentschap voor visserijcontrole, dat dit jaar voor de eerste maal de controlemiddelen van een aantal lidstaten coördineert, schrijft dat er „aanzienlijk” is geknoeid met de vangstrapportage. Voorts is vastgesteld dat „op grote schaal” gebruik is gemaakt van verboden verkenningsvliegtuigjes om scholen tonijn op te sporen. Volgens het rapport is het bij de meeste visserijbedrijven „geen prioriteit” om de wettelijke vangstbeperkingen na te komen.

Vertegenwoordigers in het Europese parlement van de Groenen, die eerder om bekendmaking an de controleresultaten hadden gevraagd, en het Wereldnatuurfonds noemen het vrijgegeven rapport een gekuiste versie waaruit veel belastende informatie bewust is weggelaten. Gevraagd om een reactie ontkent directeur H. Koster van het Europese visserij agentschap dat. „We hebben meer gedetailleerde informatie in onze databestanden. Alleen wat is geverifieerd hebben wij gemeld”, aldus Koster.

    • Steven Adolf