Uienfamilie- soep

6 middelgrote uien3 flinke preien4 knoflooktenen4 lente-/bosuitjes2 eetl. fijngeknipte bieslook25 g boter1 volle eetl. bloem1, 5 l kippenbouillon125 ml (slag)roomzout en versgemalen peper50 g dungesneden bacon1 stokbrood100 g geraspte Gruyère kaas

Deze voedzame soep voor 6-8 personen wordt gemaakt met vijf eetbare leden van de uienfamilie, die uit wel vijfhonderd soorten bestaat. De gewone ui (allium cepa), prei (allium ampeloprasum var.porum), knoflook (allium sativum), lenteui (allium tricoccum) en bieslook (allium schoenoprasum).

Trek bij voorkeur zelf de kippenbouillon. Snipper de gepelde uien en snijd de prei, inclusief een klein stukje van het groene deel, in dunne ringen. Verwijder het buitenste vliesje en de worteltjes van de lenteuitjes. Snijd ze, ook het mooie deel van het groene loof, in ringetjes. Hak de knoflooktenen klein of gebruik een knoflookpers.

Verhit de boter in een royale soeppan en fruit de gesnipperde ui zacht, goudgeel en gaar. Voeg de knoflook toe. Roer de bloem erdoor en voeg, al kloppend met een garde, de bouillon toe. Breng de bouillon aan de kook en roer als de preiringen, na circa 5 minuten gaar zijn, de gesneden lente-ui door de soep. Klop ten slotte de room door de soep en breng die op smaak met zout en peper. Schep de hete soep in diepe borden of kommen en bestrooi met bieslook.

Zorg dat het brood dat bij de soep wordt gegeten op tijd klaar is. Bak de bacon in een koekenpan zonder extra vet toe te voegen lichtbruin en knapperig. Verkruimel de bacon.

Snijd het stokbrood in de lente doormidden. Leg de helften op de korst en betrooi met kaas. Leg ze even onder de ovengril en laat de kaas smelten. Strooi de baconkruimels over de kaas. Snijd het stokbrood in stukken.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker