Toos wil weten hoe het verder moet

In Kruiskamp, de Vogelaarwijk die deze krant volgt, was het vertrek van de minister niet het gesprek van de dag. Al zullen sommige actieve bewoners haar missen.

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie), opvolger van Ella Vogelaar, verlaat Huis ten Bosch na de beëdiging door koningin Beatrix, gisteren. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 14.11.2008 Minister vd Laan, verlaat paleis Huis ten Bosch na te zijn beedigd door koningin Beatrix. © foto Roel Rozenburg
Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie), opvolger van Ella Vogelaar, verlaat Huis ten Bosch na de beëdiging door koningin Beatrix, gisteren. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 14.11.2008 Minister vd Laan, verlaat paleis Huis ten Bosch na te zijn beedigd door koningin Beatrix. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Gert en Rob, middenstanders en overburen in de Amersfoortse achterstandswijk Kruiskamp, zijn het over veel dingen roerend eens. Zo niet over ex-minister Vogelaar.

„Een bewogen vrouw”, zegt Gert Weterings, bezig zijn tabakszaak een opknapbeurt te geven. In de etalageruit zit nog het gat van een mislukte beroving. „Een vrouw met een hart. Ze heeft veel geld in Kruiskamp gepompt.”

Weterings zat te vergaderen over een extra bewonersbudget van 60.000 euro dat Vogelaar Kruiskamp toewees, toen hij een sms kreeg over haar aftreden. „Het is jammer dat ze weg moet, net nu haar plannen vruchten af gaan werpen.”

„Een uitermate arrogant mens”, zegt even later café-eigenaar Rob van der Velde, onder het bereiden van een uitsmijter ham-kaas. „Gert vindt dat ze opkwam voor de kleine man. Ik niet. Ze had voor mij geen enkele uitstraling.” Haar vertrek was gisteren in zijn bar en lunchroom Tippel Inn niet bepaald het gesprek van de dag, zegt hij. „Het interesseert de mensen niets. Dat bleek wel toen ze hier laatst over het plein liep. Haar eigen clan liep eromheen, en Gert. Verder niemand.”

Dat was anderhalve week geleden. Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) wilde elk jaar een toer maken langs alle veertig wijken die het kabinet tot prachtwijken wil maken. In Kruiskamp bezocht ze dit keer het splinternieuwe wijkcentrum De Roef, waar opbouwwerker Marieke Bosvelt werkt. Zij is niet onder de indruk van Vogelaars vertrek. „Het beleid staat, de beslissingen zijn genomen. Veel was al besloten voor Kruiskamp een Vogelaarwijk werd. Ik denk dat het zonder Vogelaar net zo goed gegaan zou zijn. Er zijn altijd buurten die wat beter, en buurten die wat minder lopen.”

Bewoner Toos Mollet vreest dat wat onder Vogelaar is begonnen, nu „in het koelkastje” gaat. Zij woont met haar man in een probleembuurtje, dat de afgelopen maanden hulp ‘achter de voordeur’ aangeboden kreeg. Het is in Kruiskamp het eerste onder Vogelaar ontstane plan dat echt wordt uitgevoerd. „Ik hoop dat het nu niet wordt teruggedraaid.”

Elly van Westerlaak, een van de actiefste bewoners, woont een straat verderop. Zij heeft Vogelaar een paar keer ontmoet. Vergeleken met haar voorgangers Van Boxtel (D66) en Dekker (VVD) vond ze haar betrokken en goed op de hoogte. Ze is het niet eens met de kwalificaties die ze leest van Vogelaars partijgenoten (‘geen verstand van wijken’, ‘klein gepruts’). „Ik vond haar een daadkrachtige minister die zich erg inzette voor de wijk en echt contact zocht met de bewoners”, zegt ze in haar kleine huiskamer vol orchideeën. „En ze kwam echt langs om te kijken wat de wijk met het geld ging doen.”

Ook bij haar laatste bezoek stelde Vogelaar zich actief op, zegt Van Westerlaak. „Het ging over een coffeeshop die te dicht bij scholen staat. Toen vroeg ze meteen aan de wethouder waarom dat zo was, en of het niet anders kon.”

Van Westerlaak brak in augustus haar enkel toen ze samen met de wethouder bij Vogelaar de overeenkomst over de aanpak van Kruiskamp had ondertekend. „Toen stuurde ze me een handgeschreven kaartje. Ze wist wie je was. Dat vond ik al heel wat.”

    • Joke Mat