Toch databank jonge Antillianen

Het besluit van voormalig minister Vogelaar om geen aparte databank voor Antilliaans-Nederlandse probleemjongeren aan te leggen, wordt teruggedraaid. Het kabinet heeft gistermiddag besloten de brief terug te trekken die de gisteren afgetreden minister van Wonen, Wijken en Integratie eerder deze week naar de Kamer stuurde.

Volgens vice-premier Wouter Bos (PvdA) heeft een aantal bewindspersonen uit het kabinet niet de kans gekregen om met Vogelaar over het besluit te overleggen. Volgens Bos zou evenmin rekening zijn gehouden met een advies van de Raad van State over de registratie van probleemjongeren en hun eventuele etnische achtergrond.

Vogelaar maakte afgelopen maandag bekend dat het na overleg met minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) en staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) duidelijk werd dat een aparte registratie van Antilliaans-Nederlandse probleemjongeren niet nodig was om de hulpverlening te verbeteren. De al geplande Verwijsindex Risicojongeren – een soort alarmsysteem voor hulpverleners, onderwijzers en politiefunctionarissen – zou volstaan. Eerder was de minister met succes in beroep gegaan tegen de rechterlijke uitspraak die de aparte databank voor Antillianen verbood.

Eberhard van der Laan, de opvolger van Vogelaar, zei gisteren bij zijn eerste publieke optreden het huidige integratiedebat „te wild” te vinden. Hij hoopt het debat „zorgvuldiger” te maken.

Vogelaar zei bij haar afscheid dat de PvdA sinds de moord op Pim Fortuyn geen „heldere koers” vaart in het integratiedebat en dat het accent te zeer op de harde aanpak ligt.