Strijden om de ruimte in Stadionpark

Rotterdam-Zuid werkt aan een groot sportcomplex, met een nieuwe Kuip als de blikvanger. „Maar laten we vooral de breedtesport niet vergeten.”

Het heet in de wandelgangen van het stadhuis al ‘het afscheidscadeau van Ivo’. Op 16 december beslist het Rotterdamse stadsbestuur waar ‘op’ Zuid het nieuwe en multifunctionele Feyenoordstadion zal verrijzen. Waarna burgemeester Ivo Opstelten de keuze een dag later officieel zal toelichten, twee weken voor zijn laatste werkdag in de tweede stad van Nederland.

Zelf heeft de voetbalclub een voorkeur voor de meest gedurfde variant van de drie voorliggende ontwerpen: een stadion dat deels in het water van de Nieuwe Maas dobbert. Daarmee zou de stad een icoon toevoegen aan de toch al indrukwekkende skyline van Rotterdam, meent de clubleiding. Bovendien biedt het ‘waterfrontmodel’ meer ruimte voor een trainingsaccommodatie bij het huidige stadion De Kuip. Het stadsbestuur deelt die mening. Coalitiepartij GroenLinks sputtert nog wat tegen, omdat de Maasvariant het ‘groene’ Eiland van Brienenoord dreigt aan te tasten.

Hoe dan ook, het stadion moet uitgroeien tot de blikvanger van het gebied (127,3 hectare), dat gelegen is in de deelgemeente IJsselmonde. Deze grootscheepse herinrichting – werktitel Stadionpark – behelst verder onder meer de bouw van een overdekte schaatsbaan, een forse uitbreiding van het bestaande Topsportcentrum (met sportopleidingen) en een herschikking van de amateursporten.

Bram van Hemmen (CDA) is portefeuillehouder sport van IJsselmonde. Zijn werkkamer kijkt uit op de huidige Kuip. Een voorkeur voor een van de drie stadionvarianten zegt hij niet te hebben. „Maar laten we vooral de breedtesport niet vergeten”, benadrukt hij. Van Hemmen verzet zich „tegen een eenzijdige focus op topsport”. Wil Rotterdam uitgroeien tot een sportstad, en dus de bewegingsarmoede effectief bestrijden, dan moet de breedtesport volgens hem een prominentere plaats krijgen in de gebiedsvisie dan nu het geval is.

Maar in Rotterdam-Zuid regeert Koning Voetbal, beseft Van Hemmen. „Voetbal is de dominante sport, maar dat wil niet zeggen dat voetbal het exclusieve alleenrecht kan claimen.” Honk- en softbalclub Sparta/Feyenoord bijvoorbeeld, nu weggedrukt in de Beverwaard, verdient „absoluut een plek in het Stadionpark”, zegt Van Hemmen. Met het oog vooral op de omvangrijke Antilliaanse gemeenschap, voor wie honkbal een bindende en populaire sport is. De zomersport cricket zou om dezelfde sociaal-maatschappelijke redenen een plaats moeten krijgen toebedeeld.

Maar Feyenoord ligt dwars. Stadionpark biedt de club een uitgelezen mogelijkheid een aloude wens in vervulling te laten gaan. Al jaren streeft de leiding naar een exclusief en besloten trainingscomplex, zoals PSV dat heeft aan de rand van Eindhoven met de rustieke Herdgang. Om de eigen positie aan de onderhandelingstafel te versterken, zo is het vermoeden, laat Feyenoord zich nu van zijn beste kant zien door ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ te nemen. Begin deze maand maakte directeur Eric Gudde bekend enkele schoolsportverenigingen (zie inzet) te willen ondersteunen.

Maar de monocultuur op Zuid moet sowieso doorbroken worden, stelt Van Hemmen. Het aanbod laat nu ernstig te wensen over. Het aantal sportclubs in Rotterdam-Zuid (200.000 inwoners) staat in schril contrast met dat van bijvoorbeeld Eindhoven (210.000 inwoners): 83 om 270. Geen wonder dan ook dat sport een ondergeschoven kind is op Zuid, zegt Van Hemmen. „Sommige sporten zijn domweg niet voorhanden.”

Het stadsbestuur heeft zichzelf ten doel gesteld dat alle inwoners van Zuid in 2016 minimaal één uur per week aan sport moeten doen. „En dan red je het dus niet alleen met voetbal”, zegt Van Hemmen. Het gebied zou ook ruimte moeten bieden aan eigentijdse sporten als skaten, én een wielerparcours met aansluiting op de omliggende polders.

Van Hemmen hoopt eind deze maand de resultaten te presenteren van een eigen onderzoek naar de haalbaarheid van een zo’n wielerbaan. Hij noemt het schrijnend dat de wielersport niet meer vertegenwoordigd is op Zuid. „En dat nota bene in een stad die de Tourstart wil organiseren en in [meervoudig wereld- en olympisch kampioen] Leontien van Moorsel een prachtig boegbeeld heeft.”

    • Mark Hoogstad