Spaarverbod buiten EU

Het wordt moeilijker voor gemeentes en provincies overtollig geld tijdelijk op aantrekkelijke spaarrekeningen te plaatsen. Het kabinet scherpt de regels hiervoor aan. Sparen buiten de Europese Unie, zoals in IJsland, wordt verboden. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten.

De mogelijkheden om geld tegen een laag tarief te lenen en tegen een hoger tarief elders op een spaarrekening te plaatsen worden ingeperkt. Er komt een verplichting om geleend geld dat niet direct nodig is terug te storten bij dezelfde bank. Het kabinet zal tegen het eind van dit jaar met nadere voorstellen komen.

Minister Bos (Financiën, PvdA) suggereerde eerder provincies en gemeenten verplicht bij de staat te laten bankieren toen bleek dat zij meer dan 225 miljoen euro gestald hadden bij financiële instellingen als internetspaarbank Icesave die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. President Wellink van De Nederlandsche Bank zei vorige maand dat lagere overheden „volstrekt onprofessioneel” handelden door te veel geld bij één bank te parkeren.

De gemeentes en provincies zeiden zich te hebben gehouden aan de wettelijke eis dat een bank waarbij ze sparen minimaal het kredietoordeel ‘single A’ heeft. Daarnaast hadden de omgevallen buitenlandse banken Icesave en Lehman een vergunning van de Nederlandse toezichthouder. Volgens het kabinet blijft de eigen verantwoordelijkheid van lagere overheden voorop staan.