Rust roest

Marcel Koster (73) 10/11/2008 Foto Freddy Rikken Marcel Koster intimideert spits Real Sranang
Marcel Koster (73) 10/11/2008 Foto Freddy Rikken Marcel Koster intimideert spits Real Sranang Rikken, Freddy

De Amsterdamsche Football Club anno 1895 is een van Nederlands oudste voetbalclubs. Om de velden staan horden intimiderende kantoorgebouwen en overal is het permanente geruis van de zuidelijke rondweg te horen. Op het verenigingsgebouw staat in sierletters: het sieraad van een huis zijn de vrienden die er verkeren… Waar men om lid te worden langs een ballotagecommissie dient te geraken en er in de sociëteit (géén kantine svp!) Nederlands beste broodje bal wordt geserveerd. Marcel Koster (73) is al 62 jaar lid en werd destijds geïntroduceerd door de illustere scheidsrechter Leo Horn. Voert twee gelijkwaardige huwelijken: met zijn vrouw en met zijn AFC. Haalde het tweede, raakte geblesseerd en stortte zich vervolgens op het bestuurswerk. Werd lid van verdienste, ridder en erelid voor het leven. Versloeg ooit de elf jaar jongere puber Tom Okker, duelleerde tweemaal op het Melkhuisje en speelt nog wekelijks zijn potje tennis. Draagt de gouden speld van de KNVB, bestuurt een firma in uurwerken en maakt bij veteranen 2 nog wekelijks de tegenstanders dol met zijn linkerpoot. Het mag dan louter om de veelgeroemde gezelligheid gaan, maar elke poging tot intimidatie van of wraakoefening op de tegenstander wordt gesmoord door het gebrek aan de daarvoor benodigde extra conditie. Met Marcel erbij wordt er gewonnen. Met 1-0. Tegen de kampioenskandidaat en het na afloop hevig ontstemde Surinaamse Real Sranang.

Dit is de zevende aflevering in een serie over sporten op leeftijd.

    • Freddy Rikken