OPLICHTERS PAKKEN

Vorige week lieten we in de Proefjesfabriek zien dat zwarte inkt – uit een viltstift of een pen – eigenlijk uit een mengsel van kleuren bestaat. Deze week kreeg Dr. Zeepaard daarover een brief van meneer Schöyer. Je kunt het proefje gebruiken om oplichters te pakken te krijgen, schrijft hij. En dat is al eens gebeurd. Iemand had een cheque genomen van tien Duitse mark (het was voor de euro bestond) en toen achter de ‘10’ vlug ‘000’ geschreven. En daarna achter ‘tien’ nog even ‘duizend’.

Zo had hij bij de bank tienduizend mark opgehaald. En aan het handschrift en de kleur van de inkt was niks te zien – er is geen verschil, zeiden alle experts. Totdat ze het proefje van de Proefjesfabriek deden. Toen bleek: de inkt waarmee ‘tien’ en ‘10’ was geschreven, bestond uit een heel ander mengsel dan die van ‘duizend’ en ‘000’. Een vervalste cheque dus!

Heb jij iets te zeggen? Mail Dr. Zeepaard via:

zeepaard@nrc.nl