Observatie jonge crimineel

Jonge delinquenten kunnen vanaf volgend jaar worden geobserveerd op twee speciale afdelingen in Sassenheim. De nieuwe voorziening is bedoeld om diagnose en behandeling van jeugddelinquenten met een psychiatrische stoornis te verbeteren.

Doel is de recidive te verlagen en de rechtbank beter te adviseren. „Er is dan meer tijd om de jongeren goed te onderzoeken, naar het gedrag te kijken en ouders erbij te betrekken”, zegt forensisch kinder- en jeugdpsychiater Nils Duits, een van de initiatiefnemers. Het gaat hoofdzakelijk om jongens die een zogeheten PIJ-maatregel hebben of zullen krijgen, in de volksmond jeugd-tbs. Zij zijn betrokken geweest bij zware delicten als gewapende overvallen, verkrachtingen of groepsgeweld.

Op last van de rechter kunnen de jongeren op de nieuwe afdelingen zeven weken lang worden geobserveerd door psychiaters en psychologen. Elke plek kost, voor zeven weken, ongeveer 23.000 euro. In totaal komen er zestien plekken: acht voor jongens die nog worden vervolgd en acht voor oudere jongens van wie de gedwongen psychiatrische behandeling in de jeugdgevangenis blijkt te falen.

Ruim 70 procent van de jeugddelinquenten recidiveert binnen zeven jaar na vrijlating. De Algemene Rekenkamer en de Inspecties Jeugdzorg en Jeugddetentie waren daar eind vorig jaar zeer kritisch over. In 2006 besteedde het Rijk 250.000 euro aan detentie en juridische kosten per jongere, terwijl de psychiatrische zorg ondermaats is en de recidive hoog.

De ‘jeugd-tbs’ wordt opgelegd door de kinderrechter en duurt hooguit zes jaar. De PIJ-maatregel is bedoeld om met gedwongen behandeling de delinquent weer perspectief op een normaal leven te geven. Er zijn nu 730 jongeren met een PIJ-maatregel.

Voor de veertien justitiële jeugdinrichtingen zijn nu volgens Duits te weinig psychiaters. „Het zijn ook heel lastige jongens die niet zitten te wachten op behandeling.” Bovendien krijgen psychiaters hooguit 24 werkuren betaald om de delinquent te bezoeken, ouders te spreken en behandelingsvoorstel te schrijven.

    • Frederiek Weeda