November Music is een baken van licht

Eigentijds November Music. Gehoord: 13/11 en 14/11, Den Bosch. Festival t/m 16/11, info: www.novembermusic.net. ****

Geen lichtpuntje, maar een fel oplichtend baken in de nieuwe subsidieverdeling van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten is de financiële impuls voor November Music, het festival voor eigentijdse muziek in Den Bosch.

120.000 euro erbij is de beloning voor jarenlange inspanningen om één van Nederlands spannendste nieuwe muziek-festivals neer te zetten. De editie 2008, nog met het oude budget, stelt onder meer componist Richard Rijnvos centraal. Zijn meesterlijke pianoconcert NYConcerto werd onlangs nog bekroond als beste Nederlandse compositie van 2007. Het kreeg donderdag een strakke, frenetieke uitvoering door het Vlaams Radio Orkest (VRO) en pianist John Snijders, steeds balancerend op het snijvlak van jazzy swing en machinale onverbiddelijkheid.

Samen met ensemble Champ d’Action speelde het VRO ook nog Le Pouvoir du Temps (1998) van de Vlaming Serge Verstockt, een bijzonder ruimtelijk werk, met veel ruiserige en krasserige klankwolken en een solorol voor de trombone die aan Berio doet denken.

Op zoek naar die ruimtelijkheid was ook Willem Boogman in zijn Sternenrest, een compositie voor gitaar, ensemble en 192 luidsprekers. Het aan Stockhausen opgedragen werk is Stockhauseniaans in zijn uitgesponnen opbouw, klinkende temporelaties en kosmische aspiraties. Maar het begin, voor gitaar solo, is erg saai, en dat komt in het vervolg niet meer helemaal goed.

De Engelse improvisatiemuzikant John Butcher, die vanavond in het Bimhuis staat, kreeg de voor hem ongebruikelijke opdracht een vastgelegde compositie te maken. Het werd een nét wat meer gebalanceerde en gecoördineerde improvisatieact met een John Cage-achtig begin en heerlijke geweldsexplosies.

    • Jochem Valkenburg