Lange, snelle vingers

Op YouTube zie je de bezeten Marnie Stern het best. En fans remixen de nieuwe Franz Ferdinand.

Marnie Stern: bezeten spelend op YouTube www.myspace.com/marniestern1

Marnie Stern, blond, mooi gezichtje, zou een doorsnee Amerikaans meisje met gitaar kunnen zijn. Van het type folk: te beluisteren bij een knapperend haardvuurtje. Ware het niet dat Marnie Stern haar (elektrische) gitaar bespeelt alsof ze bezeten is en ze met ultrasnelle getokkel hysterische math-rock produceert.

Stern is sinds haar debuut vorig jaar – volgens The New York Times het opwindendste rock ’n roll album van 2007 – groot, maar alleen in de underground. Haar tweede album is een maand geleden uitgekomen en heeft de bij haar muziek passende, onnavolgbare titel This Is It and I Am It and You Are It and So Is That and He Is It and She Is It and It Is It and That Is That.

Het clipje van haar nieuwste single Ruler is door bloggers met veel bombarie onthaald. Het blijkt een low budget remake van het overbekende Rockyverhaal: we zien Stern in joggingpak om 4 uur ’s ochtends opstaan, een glas rauwe eieren drinken, boksen met een (kosjer) stuk vlees en juichend eindigen bovenaan de trappen van het Metropolitan Museum of Art in New York. Komisch, maar wie de muzikant écht aan het werk wil zien kan beter op YouTube haar live optredens bekijken en zich vergapen aan die lange, snelle vingers.

Je fans je nieuwste single laten remixen. Radiohead en Oasis deden het al. Nu volgt Franz Ferdinand. Maar om toch origineel te zijn, pakken de Schotten het nét even anders aan. Het nummer dat door de remixmangel gehaald moet worden, is Ulysses. En dat nummer komt officieel pas begin volgend jaar uit. De aspirant remixers moeten dus een nummer bewerken dat ze niet kennen.

Zanger Alex Kapranos zegt dat hij zo hoopt verrast te worden door al die onontdekte creatieve genieën die de wereld, volgens hem, bevolken. Al vergeet de frontman even dat er sinds het festivalseizoen genoeg live versies van het nummer op internet staan. Je zou dus denken dat het gemiddelde ‘genie’ wel weet hoe Ulysses eigenlijk klinkt. Desondanks zweven er nu meerdere versies over internet en lijkt niet iedereen meer zeker te weten wat nou het origineel is en wat niet.

Zelf een poging wagen? De wedstrijd loopt tot eind november, maar het downloaden van de nodige zang- en muzieksporen (gratis óf tegen betaling) kan nog tot en met maandag.

Anke Meijer

www.myspace.com/marniestern1, www.beatportal.com/feed/item/franz-ferdinand-ulysses-remix-competition

    • Anke Meijer