IJsland praat met EU over plan Icesave

IJsland gaat nu met de EU en niet met de nationale overheden onderhandelen over de tegoeden van Nederlandse en Britse spaarders bij Icesave.

Dit bevestigde de IJslandse minister van buitenlandse zaken Ingibjörg Sólrún Gísladóttir gisteren op een persconferentie in Reykjavik. Premier Geir Haarde zei op de bijeenkomst te hopen dat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) begin volgende week een definitief besluit kan nemen over de lening van 2,1 miljard dollar, die IJsland twee weken geleden in beginsel is toegezegd.

Volgens Gísladóttir bedraagt de totale schuld van Icesave aan spaarders in Engeland en Nederland ongeveer 640 miljard IJslandse kroon (3,7 miljard euro). Nederland, Groot-Brittannië en de EU hebben hun goedkeuring van de IMF-lening afhankelijk gesteld van een akkoord over Icesave, het spaarsysteem van Landsbanki, de IJslandse bank die begin oktober werd genationaliseerd.

Volgens de regels in de Europese Economische Ruimte (de EU en drie landen waaronder IJsland) hebben de spaarders van Icesave elk recht op een vergoeding van 20.887 euro die IJsland moet betalen. De IJslandse regering heeft geen geld om die verplichting na te komen. Nederland heeft een lening van 1,1 miljard euro beschikbaar gesteld, maar IJsland moet ook hiermee nog formeel instemmen.

De regering in Reykjavik streeft nu, onder Frans voorzitterschap, een Europese oplossing op langere termijn na als onderdeel van het hulppakket van het IMF. Icesave had ook spaarders in België en Luxemburg. Gísladóttir zei dat IJsland zich het recht voorbehoudt de vergoeding van Icesave-tegoeden voor te leggen aan Europese rechtbanken zoals het Efta- scheidsgericht.

Volgens Björgolfur Gudmundsson, de voormalige topman van het oude Landsbanki, beschikt het niet-genationaliseerde deel van de bank over voldoende reserves om de Icesave-tegoeden terug te kunnen betalen. Premier Haarde zei gisteren echter dat het „enkele jaren” kan duren voordat duidelijk is hoeveel geld er beschikbaar is.

Icesave had 106.000 Nederlandse spaarders. Behalve spaarders azen ook lagere overheden zoals de gemeentes Den Haag en Groningen en de provincie Noord-Holland, op een totaalbedrag van ongeveer 400 miljoen euro.

    • Jan Gerritsen