`Het verzet` heeft niets met Greet Hofmans te maken

De voorpagina van 11 november kopt: `Verzet dreigde Greet Hofmans te liquideren.` In het hoofdredactioneel commentaar van 12 november staat: ”Het voormalig verzet dreigde de kwestie met geweld op te lossen.” Het verzet in de Tweede Wereldoorlog werd gevoerd door zeer uiteenlopende groepen en mensen met zeer uiteenlopende activiteiten: ondergrondse pers, overvallen op distributiekantoren om onderduikers aan bonkaarten te helpen, overvallen op bevolkingsregisters om opsporing te voorkomen, hulp aan Joden, vluchtlijnen voor geallieerde vliegers, het vervaardigen van valse papieren en nog veel meer. Het feit dat enkele leden van het voormalig verzet deze bizarre en misdadige ideeën ontwikkelden kan en mag niet aan `het voormalig verzet` worden toegerekend. Hiermee doet NRC Handelsblad de mensen die in de oorlog met grote moed verzet boden, groot onrecht.

    • H.J. de Bijll Nachenius