Gekrakeel rondom het Nederlands B-elftal

Het nieuwe Nederlands B-elftal roept weerstand op bij de clubs. De bond verwacht dat alle geselecteerde spelers zich maandag zullen melden voor het duel met Jong Zweden.

Voordat het Nederlands B-elftal ook maar één bal heeft getrapt, is er volop discussie over het nieuwe vlaggenschip van de KNVB. Feyenoord, PSV en SC Heerenveen voelen er weinig voor spelers af te staan aan het team van Johan Neeskens en zijn assistent Dennis Bergkamp. Zij vinden dat voetbalprofs, die toch al te zwaar worden belast, niet nog eens moeten worden opgezadeld met extra vriendschappelijke wedstrijden. Feyenoord wilde ook keeperstrainer Patrick Lodewijks niet beschikbaar stellen. De Rotterdamse club onderzoekt momenteel of het volgens de reglementen verplicht is spelers af te staan. De voetbalbond maakt zich daar geen zorgen over. Op data voor interlandwedstrijden, moeten clubs hun spelers beschikbaar stellen voor nationale teams, zo schrijven de FIFA-reglementen volgens ‘Zeist’ voor.

De KNVB heeft maandag op een speciale bijeenkomst geprobeerd de zorgen van de clubs weg te nemen. Slechts Ajax, PSV, AZ en SC Heerenveen namen de moeite naar Zeist te komen. Het Nederlands B-team, een mengeling van jonge talenten en spelers die dicht tegen het A-elftal aan zitten, speelt woensdag in Waalwijk zijn eerste wedstrijd tegen Jong Zweden. De voetbalbond achtte voor de duur van dit seizoen een nationaal team van de tweede garnituur zinvol als alternatief voor Jong Oranje dat al is uitgeschakeld voor het Europees kampioenschap.

Bondscoach Bert van Marwijk erkent dat de blessuregolf die momenteel veel eredivisieclubs teistert, het gevolg kan zijn van overbelasting. Toch breekt hij een lans voor het idee van elftalleider Hans Jorritsma dat werd omarmd door directeur Henk Kesler. „Wij hebben de clubs voorgehouden dat we juist rekening houden met de belasting van de spelers”, aldus Van Marwijk. „Ik denk dat Kevin Hofland en Danny Koevermans, die beiden al uitkwamen voor het A-elftal, er heel anders over denken dan hun werkgevers. Als er spitsen afvallen komt Koevermans ook in beeld voor het echte Oranje. We zullen spelers uitnodigen die een kans maken het wereldkampioenschap te halen, mits we ons daarvoor plaatsen natuurlijk. We willen bovendien aantrekkelijke tegenstanders inviteren en geen teams als Liechtenstein.”

Het plan van een B-team kost de KNVB veel geld. Niet alleen moeten tegenstanders worden betaald, er is ook een nieuwe staf aangetrokken. Johan Neeskens, Dennis Bergkamp, Arthur Numan en Arno van Zwam (keepers) zijn de trainers. De voormalige coach van Jong Oranje, Foppe de Haan, is bij de KNVB ook nog actief als supervisor voor enkele andere vertegenwoordigende elftallen. Zijn contract loopt aan het einde van het seizoen af. „Foppe heeft zelf aangegeven dat hij een andere rol wilde, zo is ons verteld”, verkondigde Van Marwijk.

Neeskens ziet het B-team als een „leuke uitdaging”. Hij wil Royston Drenthe, die botste met De Haan, een nieuwe kans geven. Daarnaast selecteerde Neeskens spelers als Ryan Donk (West Bromwich Albion), Georginio Wijnaldum, Leroy Fer (beiden Feyenoord) en Ricky Wolfswinkel (Vitesse). Dennis Bergkamp kwam in 1989 uit voor het toenmalige B-team. „Het is altijd een eer voor welk vertegenwoordigend elftal dan ook te spelen”, meent de oud-vedette van Arsenal. Hij volgt de opleiding coach betaald voetbal en is bij Ajax actief als assistent van Van Basten en trainer van de B-junioren 1. „Na twee jaar niets doen komt dit wel als een enorme overgang”, concludeerde Bergkamp.

Het Nederlands A-elftal speelt woensdagavond ook tegen Zweden. Van Marwijk kan niet over de geblesseerde spitsen Klaas Jan Huntelaar en Jan Vennegoor of Hesselink beschikken. Toch riep de bondscoach geen extra spits op. Volgens Van Marwijk kunnen Dirk Kuijt, Robin van Persie en Ryan Babel als vervangers fungeren. „Ik las ergens dat Rafael Benitez (coach van Liverpool, red.) in Babel ook een centrumspits ziet. Kuijt speelt juist weer in de spits bij zijn team. En ik zag laatst zelfs Van der Vaart op die plek actief”, wist Van Marwijk.

    • Erik Oudshoorn