Gatenkaastheorie

Winston Seiler promoveerde bij hoogleraar Chan op wat drie weken geleden nog een dinodansvloer was. Foto n. miller, u of utah OLYMPUS DIGITAL CAMERA Miller, N.

Het lijkt een geërodeerde gatenkaas in het zandsteen, maar het ís een half voetbalveld met duizenden voetsporen van dinosaurussen! Een ‘dinosaurusdansvloer’, jubelden paleontologen van de Universiteit van Utah drie weken geleden in een persbericht.

Ze onderscheidden er vier soorten dinosaurussen, voet- en staartsporen, en zagen in de sporen afdrukken van klauwen, hielen en tenen. Een wetenschappelijk tijdschrift publiceerde de vondst. Deze krant schreef erover en was niet de enige: ‘dinosaur dance floor’ gaf al snel tienduizenden hits, in Google.

Maar vorige week vrijdag stuurde de Universiteit van Utah haar volgende persbericht de wereld in. De strekking: het lijkt een half voetbalveld met duizenden voetsporen van dinosaurussen, maar het ís... een geërodeerde gatenkaas in het zandsteen. Misschien. Bij nader inzien.

Een team rond paleontoloog Brent Breithaupt, curator van het geologisch museum van de Universiteit van Wyoming, was eind oktober naar de dinodansvloer toe gewandeld – en had aan één bezoek genoeg. “Er zijn simpelweg geen sporen (...) op deze plek”, concludeert hij in het persbericht dat de believers en de critici samen uitbrachten.

Hoe kwam hij daar zo snel achter? Per e-mail houdt hij zich op de vlakte. “Het is voorbarig om nu in de pers alle redenen te geven – en dat zijn er veel – waarom dit geen sporen zijn.” Ook Marjorie Chan, hoogleraar geologie aan de Universiteit van Utah en auteur van de oorspronkelijke studie, houdt desgevraagd de kaken op elkaar over de resultaten van Breithaupts excursie. “Ik was er niet bij.”

Beide partijen houden de moed erin: ze gaan samen vervolgonderzoek doen. Chan mailt: “Voor mij is dit positief. Ik ben geïnteresseerd in de waarheid, wat die ook is.”

Lees het oorspronkelijke bericht ‘Duizenden pootafdrukken van dino’s in Arizona’ op nrc.nl/wetenschap

    • Hester van Santen