G20: financieel systeem aanpassen

Regeringsleiders van de belangrijkste economieën proberen het vertrouwen in de wereldeconomie te herstellen door zich voorafgaand aan een bijeenkomst in Washington te committeren aan „hervormingen” van het financiële systeem. Overeenstemming over de wijze waarop ingegrepen moet worden was vannacht nog niet bereikt.

De Amerikaanse president Bush zei in zijn vervroegd uitgezonden wekelijkse radiotoespraak dat aanpassingen van het financiële stelsel „essentieel” zijn op „dit beslissende moment voor de mondiale economie”. Ook Europese regeringsleiders hebben zich uitgesproken voor aanpassingen in de wijze waarop banken worden gereguleerd en risico’s voor de economie worden geconstateerd. Gisteren werd officieel dat de eurozone in recessie verkeert, wat betekent dat de economie al twee kwartalen op rij krimpt. „We willen de regels van het spel in de financiële wereld veranderen”, zegt de Franse president Sarkozy.

Leiders van de G20 (de negentien belangrijkste economieën plus de EU) zijn dit weekend in Washington bijeen voor overleg, evenals de secretaris-generaal van de VN en de voorzitter van de Europese Commissie. In tweede instantie zijn Spanje en Nederland alsnog welkom op de top. Zij staan op de deelnemerslijst als ‘vertegenwoordiging namens de Europese Unie’. Premier Balkenende hoorde bij aankomst in de VS dat zijn vader is overleden en is direct teruggevlogen; staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) neemt voor hem waar.

Ondanks het gedeelde streven in te grijpen bestaan er verschillen van inzicht over hoe exact te handelen. Zo wil Sarkozy wereldwijd beloningen van bankiers aan banden leggen. De Duitse bondskanselier Merkel wil meer toezicht op hedgefondsen. Wat China wil, is niet bekend. Bush benadrukt dat de crisis „geen mislukking van het vrijemarktsysteem” is en dat het „heruitvinden” daarvan dus een verkeerd antwoord zou zijn.

Pagina 5: Laatste grote optreden Bush

Pagina 15: Sobere top

Volg de G20 en discussieer mee via weblog nrc.nl/g20

    • Freek Staps