Fortis boekt verlies

De afgeslankte Fortisholding heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 135 miljoen euro gemaakt. Dat meldde het financiële concern gisteren na beurstijd.

Na de ontmanteling en verkoop, begin oktober, bestaat de op de beurs genoteerde Fortisholding nog uit de internationale verzekeringsactiviteiten, een belang van 66 procent in een portefeuille met gestructureerde kredieten en 3,5 miljard euro in contanten.

Op 1 en 2 december houdt Fortis in Utrecht en Brussel zijn aandeelhoudersvergadering. In het derde kwartaal boekte de internationale verzekeringstak Fortis Insurance International een nettoverlies van 30 miljoen euro. „Onder de huidige marktomstandigheden” sluit de groep verdere afboekingen voor het vierde kwartaal niet uit.

Fortis gaat ervan uit dat de holding over een eigen vermogen van 7,7 miljard euro zal beschikken, wanneer alle verkooptransacties met de Nederlandse en Belgische overheden zijn afgerond.

Het bedrijf zegt dat het „geconfronteerd met een systemische financiële crisis van steeds grotere, ongekende proporties” een aantal verkopen realiseerde die „de samenstelling van de groep aanzienlijk hebben veranderd”.

Tegen deze ontmanteling loopt zowel in Nederland als België een aantal juridische procedures, aangespannen door gedupeerde aandeelhouders. Het Fortis-aandeel bleef gisteren op de beurs onder de één euro (0,84 euro).