Film Voorkeur

Triple Cross (Terence Young, 1967, Frankrijk/Engeland). Onsamenhangende oorlogsfilm naar de affaire Eddie Chapman. Op Jersey geïnterneerde Engelse brandkastkraker treedt op als dubbelspion voor de nazi’s. Camerawerk van Henri Alekan en een all-star cast aangevoerd door Christopher Plummer, Yul Brynner en Romy Schneider. BBC 2, 13.00-15.00u.

White Fang / Wittand (Randal Kleiser, 1991, VS). Gedramatiseerde natuurfilm over het volwassen worden van jonge goudzoeker Ethan Hawke, naar roman van Jack London. Ook met Klaus Maria Brandauer, Seymour Cassel. België 1, 14.10-15.55u.

An Angel for May (Charley Cokeliss, 2002, Engeland). Ingetogen jeugdfilm waarin jochie terugreist in de tijd naar het Engeland van de Tweede Wereldoorlog. Blijkt leerzaam. Ned.3, 15.15-16.55u.

Black Sheep (Penelope Spheeris, 1996, VS). Infantiel vehikel voor Saturday Night Live-sterren Chris Farley en David Spade. Heeft iets van doen met gouverneursverkiezingen. Veronica, 18.50-20.30u.

Groundhog Day (Harold Ramis, 1993, VS). Gewiekste zedenkomedie waarin de verwaten televisieweerman Bill Murray elke ochtend wakker wordt op dezelfde tweede februari in een geestdodend provinciestadje. Ook met Andie MacDowell. RTL 7, 20.30-22.30u.

Dante’s Peak (Roger Donaldson, 1997, VS). Scenario wringt zich in rare bochten om spanning te genereren in aardige rampenfilm met spectaculair in beeld gebrachte lavastromen, asregens en aardbevingen. Vulkanoloog Pierce Brosnan waarschuwt voor uitbarsting in stadje in de staat Washington. Net als in Jaws willen de autoriteiten geen paniek zaaien. Veronica, 20.30-22.40u.

K-Pax (Iain Softley, 2001, VS). In de vierde film van regisseur Softley (The Wings of the Dove) komt Kevin Spacey van de verre planeet uit de titel, zo vertelt hij althans aan psychiater Jeff Bridges. Is Spacey wie hij zegt dat hij is, of is het voor de medische staf van het psychiatrische ziekenhuis nu eenmaal gemakkelijker om te geloven dat hij aan waanbeelden lijdt? De film huldigt een naïef beeld van de idiot savant en ook de krachtmeting tussen Spacey en Bridges valt een beetje tegen. RTL 8, 20.30u.-22.55uur.

The Untouchables (Brian de Palma, 1987, VS). De Palma herformuleert de geschiedenis van Elliot Ness (Kevin Costner) en zijn strijd tegen Al Capone (Robert de Niro) in een verhaal over onkreukbaarheid die zelden wordt ingegeven door morele overtuiging. Ook met Sean Connery, Charles Martin Smith, Andy Garcia. Veronica, 22.40-1.00u.

The Life and Death of Peter Sellers (Stephen Hopkins, 2004, VS/Engeland). Onevenwichtige, biografische speelfilm over Peter Sellers. De Engelse acteur mocht dan de man zonder persoonlijkheid zijn – die heb ik chirurgisch laten verwijderen, zei hij zelf bij herhaling – hij was ook uitermate op zichzelf gesteld. De film onderneemt gekunstelde pogingen tot psychologisch inzicht in deze kwikzilverachtige persoonlijkheid. Met Geoffrey Rush, Emily Watson, Charlize Theron. BBC 1, 0.20-2.15u.

The Plague (Greg Hall, 2006, Engeland). Bejubelde, ongepolijste no-budgetfilm van de debuterende scenarist-regisseur Hall over een multiculturele vriendenclub tijdens een weekend in Londen. In deze verfrissende grotestadsfilm loopt onder meer een drugsdeal uit de hand. BBC 2, 2.15-4.00u.