Film van de dag

Keisha Castle-Hughes als het Maorimeisje Pai dat is voorbestemd om ‘Paikea’, de walvisruiter, te worden in de film Whale Rider. scene uit de film Whale Rider (2002) FOTO: RCV RCV

Whale Rider. Mild exotisch sprookje over het meisje Pai dat uitverkoren lijkt te zijn om leiding te geven aan haar Maorigemeenschap. Zij zal de oude mythe over een messianistische walvisruiter doen uitkomen: de Maori’s geloven dat hun voorouders op een walvis naar Nieuw-Zeeland zijn gekomen. Maar de stugge opa van Pai, door wie ze wordt grootgebracht, vindt dat alleen mannen de stam kunnen leiden. Fanatiek traint hij de jongens van het dorp in de vechtkunst. Langzaam opent hij de ogen voor de mogelijkheid dat een meisje beschikt over bijzondere krachten. Debuterend regisseur Niki Caro besteedt evenveel aandacht aan de Maori-folklore als aan het overweldigende landschap van Nieuw-Zeeland. Met mooie beelden van walvissen en een ambient-achtige soundtrack van Lisa Gerrard. Gebaseerd op een boek van Witi Ihimaera. (Niki Caro, 2002, NZ/D), Canvas, 21.40-23.20u.

    • André Waardenburg