Eieren van eenzame George

FOTO REUTERS George the giant tortoise is seen at the national park on the Galapagos islands in this April 29, 2007 file photo. While scientists search for a mate for "Lonesome George" -- the last known survivor of a species of Galapagos tortoise -- some say the effort to fend off extinction may be in vain. Even if a mate is found, George has not been interested in reproducing in the past and may not know how, former keepers and others who have worked with him said. To match feature TORTOISE-GEORGE/ REUTERS/Guillermo Granja/Files (ECUADOR)
FOTO REUTERS George the giant tortoise is seen at the national park on the Galapagos islands in this April 29, 2007 file photo. While scientists search for a mate for "Lonesome George" -- the last known survivor of a species of Galapagos tortoise -- some say the effort to fend off extinction may be in vain. Even if a mate is found, George has not been interested in reproducing in the past and may not know how, former keepers and others who have worked with him said. To match feature TORTOISE-GEORGE/ REUTERS/Guillermo Granja/Files (ECUADOR) REUTERS

‘Eenzame George’, zo heet deze schildpad. Hij leeft op de Galapagos-eilanden, bij Zuid-Amerika. Daar zijn de schildpadden heel bijzonder. Ze zijn zo groot als een wasmachine en leven meer dan honderd jaar. Op alle eilanden zijn de schildpadden een beetje anders. En van één eiland is er nog maar één: George. Al twintig jaar (!) willen biologen dat George vader wordt. Hij woont met twee vrouwtjes van een andere eiland. Deze zomer legden ze eindelijk eieren. Maar nu maken de biologen zich zorgen. De eieren worden steeds minder zwaar: ze zijn waarschijnlijk niet goed. Grote kans dat George toch alleen blijft. HvS