De burqa van de bankiersdochter

Wie is het stoerst? Wie durft de meeste bankiers op straat te gooien? De grote banken doen na de wedstrijden wie het meeste risico durft te nemen nu een potje personeel ontslaan.

Citigroup lijkt te winnen. De bank is bezig nog eens 10.000 banen te schrappen, schreef The Wall Street Journal gisteren, waarmee het totaal dit jaar op 23.000 zou komen. Verschillende media berichtten dat Royal Bank of Scotland, waar de zakenbankiers van ABN Amro terecht zijn gekomen, ongeveer 3.000 mensen eruit gaat gooien.

En zij zijn niet de enigen. Bij de Duitse Commerzbank kunnen 9.000 mensen vertrekken, bij het Britse Barclays en het Amerikaanse Goldman Sachs 3.000 en bij het Zwitserse UBS en het Amerikaanse Morgan Stanley 2.000. De masters of the universe mogen gaan leven van wat ze van hun bonussen hebben gespaard.

Voor London en New York zijn de cijfers een ramp. Geschat wordt dat de City 35.000 bankiers verliest en Wall Street al snel zo’n 70.000 bankiers. Een kleine miljardenramp voor deze twee steden.

En voor de bankiers? „Het inleveren van het topinkomen is niet het ergste. Het verkopen van het dure huis of de Porsche ook niet”, vertelde een Londense bankier onlangs tijdens een lunch. „De grootste schande is als je je kind van de private school moet halen.” Het schoolgeld bedraagt zo’n 40.000 pond (46.000 euro).

Het alternatief zingt al langer rond: Hongkong, Shanghai, Mumbai of Dubai. De snelste jongens pakten hun koffers en sleepten hun gezin mee. Het liefst naar deze mondaine plaatsen, waar ook het leven van champagne, kaviaar en mooie meiden kon worden voortgezet. Andere oosterse steden lonken ook naar de bankiers. In een spotje op CNN prijst Qatar zichzelf aan als financiële hoofdstad. Maar Qatar is strenger in de islamitische leer dan het voor Arabische begrippen liberale Dubai, waar veel mag, zolang het achter de hekken van appartementen en hotels is.

Ook Saoedi-Arabië meldt zich. In de Financial Times adverteerde donderdag een niet met name genoemde bank uit Riad die bankiers zoekt voor fusies en overnames, effectenhandel en het ontwikkelen van geavanceerde producten. De eisen waren gesteld alsof ze de crème de la crème wil. Plus: de bereidheid naar Riad te verhuizen.

Dat heeft een prijs. Voorzichtig zijn met alcohol bijvoorbeeld. Ook de kinderen moeten inleveren. Een bericht van deze week: meisjes in Saoedi-Arabië die een burqa dragen krijgen hogere cijfers. Dat is nog eens wat anders dan een private school.

Daan van Lent

    • Daan van Lent