Betere voorlichting

Laatste vergadering van NCVB. (Foto Evelyne Jacq) Europa, Nederland, Utrecht, 14-11-2008 Vergadering van de Nederlandse Centrale voor Vermogensopbouw en Beleggingseducatie (NCVB) ivm. de fusie met . De NCVB heeft zich ten doel gesteld de Nederlandse bevolking meer kennis en inzicht te bieden op het gebied van financiën en economie. Voozitter is Dick Ermstrang. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Volgens Dick Ermstrang, voorzitter van de Nederlandse Centrale voor vermogensopbouw en beleggingseducatie (NCVB), heeft het samengaan met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) niets te maken met „verminderde belangstelling voor beleggingsclubs”.

Ermstrang: „Er zijn al jaren zo’n 500 clubs bij ons aangesloten.” De periode dat de NCVB maar liefst 1.400 clubs onder haar hoede had, heeft hoogstens een jaar of vier geduurd. Dat begon eind jaren negentig. Elke week werd er wel ergens een beleggingsclubje opgericht. Begin deze eeuw, toen de internetzeepbel klapte, verdwenen diezelfde clubjes weer. „Maar de clubs die er al waren, bestaan nog bijna allemaal.”

Dat de NCVB fuseert met de VEB is omdat ze allebei hetzelfde willen: hun leden informatie geven over beleggingen en andere ingewikkelde financiële producten, en hun belangen behartigen. Ermstrang: „Uit eigen onderzoek bleek een behoefte aan een overkoepelende organisatie waar alle particuliere beleggers terecht kunnen. Dat zijn 1,5 miljoen huishoudens. Eigenlijk wat de Vereniging Eigen Huis doet voor huizenbezitters, maar dan voor beleggers.”

Terwijl de NCVB de statuten veranderde zodat ook individuele leden zich konden aansluiten, werden ze benaderd door VEB-directeur Jan Maarten Slagter, die vorig jaar Peter Paul de Vries opvolgde. „Zij willen ook meer aan educatie doen en een vereniging zijn waarmee leden zich echt verbonden voelen”, zegt Ermstrang. Aanvankelijk was hij sceptisch over de samenwerking. In zijn eigen club gaat het er gemoedelijk aan toe, maar bij de VEB staan ze altijd maar op de barricaden en kijken niet op een juridische procedure meer of minder. „Dat is het imago, maar zij hebben met Slagter als directeur toch voor een andere koers gekozen.”

Vrijdag leidde Ermstrang de allerlaatste ledenvergadering van de NCVB, die bijna 50 jaar zelfstandig heeft bestaan. De leden vonden samengaan met de VEB – opgericht in 1924 – een mooie ontwikkeling. Dit weekend vergaderen de VEB-leden. Als zij er net zo over denken als de NCVB’ers, is de fusie een feit. Ermstrang: „Beleggers zijn vaak slecht op de hoogte van de risico’s. Als zij goed voorgelicht worden, hoeven we straks minder brandjes te blussen.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken