'Afghaanse boer zaait minder papaver'

De hoge voedselprijzen stimuleren Afghaanse boeren om voedingsgewassen te gaan verbouwen in plaats van papaver, de grondstof voor opium. Dat heeft Antonio Maria Costa, hoofd van de VN-drugsbestrijdingsorganisatie UNODC gisteren in Rome gezegd.

Vorig jaar bracht papaver tien keer zo veel op als tarwe, dit jaar drie keer zo veel. In Afghanistan zijn de tarweprijzen extra gestegen door de droogte afgelopen zomer. Ook is de prijs voor opium gedaald, met jaarlijks 20 procent gedurende de afgelopen vier jaar, aldus Costa. Overproductie is daarvan de oorzaak. Ruim 90 procent van de heroïne in de wereld vindt zijn oorsprong in Afghanistan.

Pogingen van de Afghaanse regering, de Amerikaanse troepen en de NAVO-stabilisatiemacht om de opiumproductie terug te dringen door papavervelden te vernietigen zijn de afgelopen jaren grotendeels mislukt. Vooral in de zuidelijke provincies, waar het gezag van de Afghaanse regering minimaal is en de Talibaan veel invloed hebben, is de productie gestegen. In het zuidelijke Helmand werd dit voorjaar 66 procent van de papaver verbouwd.

Hoge Britse functionarissen zeiden gisteren tegen de BBC dat de nieuwe Amerikaanse president Obama de Britse regering onder druk gaat zetten om 2.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. Momenteel zijn ruim 8.000 Britten gelegerd in Helmand, met Kandahar de provincie waar het zwaarst gevochten wordt. Aangezien Obama zelf 7.000 tot 8.000 extra militairen gaat sturen, zal het voor Groot-Brittannië moeilijk worden te weigeren, aldus de anonieme bronnen. Het Britse leger heeft het bericht ontkend. Premier Brown wil dat andere NAVO-landen meer bijdragen. (AP, BBC)