Welke diersoort overtreft alle andere in aantallen?

Dennis Tak uit Oud Gastel vindt dat er met 6,7 miljard eigenlijk wel erg veel mensen op aarde rondlopen. Welke diersoort is in aantal het grootst, vraagt hij.

Onder zoogdieren vormt de mens de grootste groep, zegt Clarisse Buma van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Een vergelijking met andere dieren is lastiger te maken. Van Dale definieert een dier als een ‘levend organisme dat op prikkels reageert en dat beweeglijker is dan een plant’.

Het aantal diersoorten op aarde wordt wel geteld, de hoeveelheid dieren per soort wordt vaak alleen geschat, vertelt Berry van der Hoorn, projectleider bij museum Naturalis in Leiden. „Je kunt moeilijk minuscule beestjes gaan zitten tellen”, legt Van der Hoorn uit. „En van alle soorten is overigens nog maar een klein deel bekend.” Schattingen van het totale aantal diersoorten variëren van vijf tot dertig miljoen. Tot nu toe zijn ongeveer 1,8 miljoen diersoorten beschreven.

De meest talrijke groep – voor zover bekend – moet onder de Nematoda vallen, volgens Hans Helder, universitair hoofddocent nematologie van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR). Van nematoden of ‘rondwormen’ bestaan honderdduizenden soorten. Ze zijn kleiner dan een halve millimeter, transparant en de aantallen per soort zijn volgens Helder „onvoorstelbaar groot”. Per vierkante meter zitten er twee tot twintig miljoen rondwormen in de grond.

Mijten zijn daarna de grootste groep, volgens Buma van het WNF. Naar schatting zijn er dertigduizend soorten. Het aantal mijten per soort is onbekend.

Insecten staan op nummer drie. Ongeveer een miljoen van de 1,8 beschreven diersoorten behoort tot de insecten; het geschatte totale aantal insectensoorten reikt tot tien miljoen. Het aantal per soort is opnieuw „onvoorstelbaar groot”. Een klassieke vergelijking is dat alle mieren samen evenveel zouden wegen als alle mensen.

De kleinste aantallen van bedreigde diersoorten zijn wel te tellen. Volgens het WNF zijn er bijvoorbeeld nog maar 1.600 panda’s, 720 berggorilla’s en 84 tot hooguit 134 Iberische lynxen.

Forra de Jong

    • Forra de Jong