Weer ophef in Polen over vrouwenborsten

Het ligt nog steeds moeilijk in Polen: bloot. Twee Poolse dames zijn veroordeeld wegens topless zonnen. „Het tonen van naaktheid is in onze cultuur in strijd met de heersende normen”, aldus de rechter.

Het misdrijf deed zich voor in mei, op een badstrand in Szczecin, in het noordwesten van Polen. Dorota Krzysztofek (28), volgens dagblad Gazeta Wyborcza „een mooie, sierlijke blondine”, en een vriendin lagen te zonnen, toen ze door twee lokale gezagsdragers werden gesommeerd om zich te bedekken. „Maar eerst hebben ze wel een half uur staan kijken”, zei Krzysztofek na de uitspraak.

De dames gehoorzaamden, maar wonden zich vervolgens op over de interventie, temeer daar zonnen zonder bikinitop ontbrak op de lange lijst van geboden en verboden aan de ingang van het badstrand. Bovendien had er niemand geklaagd, zoals de wet voorschrijft. De borsten gingen weer bloot, waarop boetes volgden en een proces, omdat de twee weigerden te betalen.

Het is niet de eerste ophef over vrouwenborsten in Polen. Kustplaats Ustka trok in 2004 aandacht, met een rel over zijn stadswapen: een zeemeermin. Een gemeenteraadslid stelde voor om het ontwerp uit 1922, waarop de meermin kleine, wat slappe borsten had, te vernieuwen en ontketende een lokale, culturele oorlog. De zeemeermin kreeg nieuwe borsten, tot ergernis van sommige inwoners, die voorstelden om haar helemaal uit het wapen weg te laten.

Maar volgens de voorstanders gaat de hervorming niet ver genoeg: de zeemeermin heeft nog steeds geen navel. Een soortgelijke rel ontstond over de zeemeermin van Warschau, maar daar bleven de borsten uiteindelijk onveranderd.

Krzysztofek, werkzaam in de vastgoedsector, kwam weg met een waarschuwing van de vrouwelijke rechter, maar moet wel voor de proceskosten opdraaien. In de overweging van de rechter speelde mee dat op het betreffende badstrand vaak gezinnen met kinderen zijn. Merkwaardig, zeiden commentatoren, want elke dag lopen tienduizenden Poolse schoolkinderen langs blote borsten, in krantenkiosken. Krzysztofek verklaart dat ze topless zal blijven zonnen.