Vogel met gekoelde kop zingt zijn liedjes in slowmotion

rotterdam. Een zebravink kan in slowmotion zingen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een koelelement dat een deel van het zangcentrum in de hersenen een paar graden kouder maakt. Het resultaat: de vink draait alle delen van zijn lied langzamer af, terwijl de structuur hetzelfde blijft. Dat stond gisteren in Nature. Het regelen van het tijdsverloop van complexe taken is een slecht begrepen hersenproces. Vandaar de grote interesse in de dynamiek van het vogellied. Twee neurowetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (Cambridge, VS) koelden een klein deel van de hersenen van tien zebravinken enkele graden. Zo bleven de hersencellen aan het werk, alleen trager. Van de `HVC` (vroeger bekend als high vocal centre), een deel van het brein dat in tweevoud voor in de kop ligt,werd al verwacht dat het de timing van vogelzang regelde. En inderdaad: hoe kouder de kop (tot een daling van 6,5 graden Celsius), hoe langzamer het lied. Bij de laagste temperaturen duurde een lied van een kleine seconde een kwart langer.

Beluister gekoelde zebravinken via nrcnext.nl/links