Voetballers en militairen te dik

De bondscoach van het Engelse nationale voetbalteam, Fabio Capello, heeft zijn spelers opgeroepen gezonder te eten. Gefrituurd eten en ketchup zijn voortaan verboden. Capello wil zich kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen in 2010 in Zuid-Afrika – kwalificatie voor het afgelopen EK dit jaar in Zwitserland en Oostenrijk mislukte.

Capello, die in januari aantrad, heeft zijn team naar de eerste plek in groep zes weten te leiden. Dat lukte onder meer dankzij zijn eetregels. „Ik heb hen bijvoorbeeld, de voordelen van een mediterraan dieet laten zien boven friet en ketchup” zei hij in een interview met FIFA Magazine.

In de Nederlandse competitie werd NEC-speler Jhonny van Beukering afgelopen weekeinde wegens overgewicht gepasseerd voor het duel tegen PSV. Van Beukering ontbrak vorig seizoen ook al een aantal wedstrijden omdat hij te zwaar was.

Ook Belgische militairen moeten gaan lijnen, blijkt uit hun Body Mass Index (BMI). De meerderheid van de militairen heeft een BMI tussen de 25 en de 27, terwijl een BMI tussen 18,5 en 24,9 als normaal wordt beschouwd. Minister Pieter De Crem van Defensie heeft dat gisteren geantwoord op schriftelijke vragen uit het Belgische parlement. Vooral onderofficieren dienen te gaan lijnen. Zij scoren gemiddeld een BMI van 26,1. Officieren hebben een BMI van 25,5. (AP, ANP)