VN: voedsel in Gaza is nu helemaal op

De Verenigde Naties moeten hun hulpprogramma in de Gazastrook opgeven als Israël de grenzen nog langer gesloten houdt. Volgens de VN zijn voedsel en benzine volledig op en dreigt een humanitair drama.

Volgens de VN-hulporganisatie UNRWA dreigt in de Gazastrook de komende dagen een catastrofe. „Er is geen babyvoeding, geen meel, geen babymelk en geen rijst”, aldus woordvoerder Chris Gunness. „Er valt simpelweg niets meer uit te delen.”

Via een uitgebreid netwerk van smokkeltunnels met Egypte komt er overigens nog wel voedsel binnen, maar volgens Gunness zijn de prijzen voor smokkelwaar te hoog voor veel Gazanen.

Door een tekort aan benzine ligt het openbare leven volkomen plat en werken elektriciteitcentrales niet. Zeker 750.000 inwoners van Gaza, ongeveer de helft van de bevolking, zijn afhankelijk van noodhulp. Honderdduizenden inwoners van Gaza zaten de afgelopen dagen zonder stroom. De dreigende humanitaire crisis is volgens de VN veel ernstiger dan de andere keren dat Israël dit jaar de grens sloot.

Israël sloot op 4 november alle grensovergangen met de geïsoleerde Gazastrook. Die dag viel het Israëlische leger het gebied binnen, omdat er een tunnel zou zijn ontdekt waardoor Israëlische militairen kunnen worden ontvoerd. Sindsdien is weinig meer over van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, dat het in Gaza voor het zeggen heeft. Elf Palestijnse strijders zijn gedood en er is een onbekend aantal gewonden gevallen. Hamas heeft circa 130 Qassam-raketten en mortiergranaten afgevuurd. Circa tien Israëliërs, meest militairen, zijn gewond geraakt. Sinds juni was het rustig in en rondom de Gazastrook.

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie zijn de grensposten van de Gazastrook dicht, omdat er mogelijk aanvallen beraamd worden op deze relatief kwetsbare plekken. Israël zegt niet uit te zijn op een humanitaire crisis, maar heeft nog niet gereageerd na de noodkreet van UNRWA, volgens woordvoerder Gunness. „Maar het is in ieders belang, zeker ook dat van Israël, dat er straks geen tienduizenden woedende en hongerige mensen aan de grens staan.”

Israël heeft de grens ook gesloten voor diplomaten en journalisten. De organisatie van buitenlandse journalisten in Israël noemt dit een „ernstige schending van de persvrijheid”.