Vanaf wanneer ben je ongeveer een pooier?

Omdat het woord loverboy te vergoelijkend klinkt, moeten we vanaf nu van pooierboys spreken (nrc.next, 13 november). Omdat de pooiers veelal jonge jongens zijn voegen we aan het woord pooier nog het woordje boys toe.

Iemand die meisjes voor zich laat werken in de prostitutie noemen we een pooier of souteneur. Kennelijk moeten we hierbij onderscheid maken tussen jonge en oude pooiers. Zo rond je 28ste mag je pooier heten, daarvoor ben je nog maar een pooierboy?

Laten we deze lijn doortrekken en vanaf nu ook spreken van inbrekerboys, verkrachterboys, moordenaarboys et cetera. Waar zijn we nou eigenlijk mee bezig? Het is te verdedigen dat de toevoeging van het woordje boys eveneens een vergoelijkende klank heeft.

Voorts is het woord pooierboys een ongelukkig samenspel tussen het Nederlands en het Engels. Eventueel kun je een jonge pooier (de oplossing heeft u net gelezen) een jonge pooier noemen. Maar of een pooier nu 18 jaar of 45 jaar oud is, een pooier is een pooier.

    • Roland van den Berg