Strijd Congo wordt internationaal

Gevluchte Congolezen, die in het opvangkamp Buhimba net buiten Goma wonen, verzamelen zich om gedoneerde kleding op te halen. Foto AP Displaced Congolese who have been living in the Buhimba camp outside of Goma, eastern Congo, gather to pick up donated clothing, Wednesday Nov. 12, 2008. (AP Photo/Jerome Delay) Associated Press

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat troepen uit omringende landen betrokken raken bij het conflict in Oost-Congo. Dit voedt de vrees dat zich een herhaling zal voordoen van 1998, toen bijna tien landen in Congo intervenieerden en een vijf jaar durende oorlog begon.

Deze oorlog, die in 2003 officieel eindigde, eiste in totaal meer dan vijf miljoen levens, het bloedigste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ooggetuigen hebben aan verschillende internationale media verteld dat zij de afgelopen dagen militairen uit Angola, Zimbabwe en Rwanda hebben gezien in Oost-Congo. Troepen uit deze landen intervenieerden in 1998 in Congo waarna een geweldsspiraal begon die uitmondde in wat ook wel bekend is komen te staan als de ‘eerste Afrikaanse wereldoorlog’.

In Oost-Congo is het geweld opnieuw opgelaaid sinds vorige maand rebellen van Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda grote terreinwinst boekten op het slecht georganiseerde Congolese regeringsleger. De VN-missie in Congo, ’s werelds grootste vredesmissie met 17.000 blauwhelmen, kon niet verhinderen dat Nkunda’s rebellen oprukten naar Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu die nu binnen het bereik van de rebellen ligt.

„We zien soldaten met Congolese legeruniformen die geen Frans, Swahili of Lingala (Bantoetaal, red.) spreken, dat is bizar”, zei een inwoner van Goma tegen de BBC. „Ze spreken Portugees”. De regering van (de voormalige Portugese kolonie) Angola kondigde deze week aan dat het militairen zou mobiliseren voor Congo op verzoek van de Congolese regering. Angola ontkent nu dat het de militairen al heeft gestuurd.

Dit is nog geen definitief bewijs want, zeggen regio-experts, sommige Congolese soldaten zijn getraind in Angola. (BBC, Reuters, AP, AFP)