Statistisch gezien in elk team één

Veel homoseksuele sporters durven niet uit de kast te komen. Met het boek Gelijkspel wil een aantal van hen die trend doorbreken.

Presentatie boek 'Gelijkspel' over homosexuele sporters. Schaatster Marieke Wijsman (links) met haar partner Rinske. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Gisteren nam AZ-trainer Louis van Gaal in het Olympisch stadion in Amsterdam het eerste exemplaar van het boek Gelijkspel in ontvangst. Schrijver Huub ter Haar portretteert daarin tien (ex-) topsporters die homoseksueel zijn.

Volgens COC Nederland houdt een groot deel van de Nederlandse topsporters zijn of haar geaardheid verborgen uit angst voor reacties van de omgeving of het mislopen van sponsorcontracten. Een op de vijf homoseksuele sporters heeft volgens de homobelangenorganisatie te maken met xenofobische reacties.

Volgens Van Gaal moeten homoseksuele topsporters „dicht bij zichzelf blijven” en zich niets aantrekken van spreekkoren. In Nederland hebben profvoetballers het volgens hem een stuk makkelijker dan in landen als Spanje. „Daar heb ik ook gewerkt, en dat wil je niet weten”, aldus de coach die na het overlijden van zijn eerste vrouw zelf het slachtoffer werd van spreekkoren.

Van Gaal was het niet eens met minister Plasterk van Onderwijs dat „statistisch gezien in ieder voetbalteam een homo speelt” en dat de KNVB hun onzichtbaarheid bagatelliseert. Van Gaal: „Dat percentage is te hoog. De voetbalsport trekt homo’s niet aan.”

    • Danielle Pinedo