Selectie Theater & Dans

Goemans Kroon Van den Brink

Toneelgroep Monk speelt een bewerking van Thomas Bernhards toneelstuk Ritter Dene Voss. Net als in het origineel, draagt de voorstelling de namen van de spelers. Met Ellen Goemans en Maartje van den Brink als de acterende zussen en met Rutger Kroon als hun gestoorde broer. Thuis voert men ook voor elkáár een toneelstuk op. De broer, een uit Bosch en Duin naar het ouderlijk huis teruggesleepte psychiatrische patiënt, fulmineert tegen de fundamenten van een beschaving waarvan hijzelf het ultieme product is. Rutger haat het theater, de Randstad en, bovenal, de Verlichting. Als ‘Verlichtingsvernietigingsfilosoof’ mept hij om zich heen. Rutger Kroon speelt die humorloze man zó dat je hard om hem kunt lachen. Regisseur Joachim Robbrecht houdt de vaart erin, bezuinigt niet op doordenkertjes of dubbele bodems en laat Bernhards onnavolgbaar geestige taal ondanks de aanpassingen helemaal intact. Een lekker stuk, om het maar even plat te zeggen. Tournee t/m 24 jan. Inl www.tgmonk.nl.

De vrouw met de baard

Regisseur Koos Terpstra neemt afscheid van het NNT met De vrouw met de baard. De voorstelling toert rond in twee verschillende versies, met twee aparte casts. Deze zwanezang van Terpstra’s NNT vermengt de wereld van het circus met de politieke wereld. Het gaat over de leugen en de waarheid, en het volgen van je hart, je eigen hart. Tournee t/m 28 dec. Inl www.nnt.nl of 050-3113399.

d’Electrique

In Lex, de laatste voorstelling van d’Electrique, zit een vastgelopen man thuis te kankeren. Het enige moment dat hij vrede en harmonie vindt, is als hij laat op de avond na een korte wandeling een voorbijganger doodslaat met een betonnen tuinkabouter. Tournee t/m 20 dec. Inl: www.humstu.nl.

Rilke

In een schuur in het Friese dorp Boer speelt De Warme Winkel de voorstelling Rainer Maria, geïnspireerd op het leven van de Duitse dichter Rilke. In dit literair juweel met bizarre, dramatische wendingen verbinden de vier spelers op onnavolgbare wijze Rilkes poëzie met zijn levenstragedie. Ook warm aanbevolen door minister Plasterk. 6-16 nov Midweg 6, Boer (tussen Franeker en Ried). Tournee t/m 14 dec. Inl: 058-2330233 of www.harmonie.nl.

Closer

De Paardenkathedraal speelt het overspeldrama Closer van Patrick Marber; een seksueel geladen zedenkomedie zoals Marivaux die in de achttiende eeuw schreef, aangepast aan de grimmige eenzaamheidswetten van nu. Naast overspel gaat Closer over liegen in de liefde. Vaak blijkt de waarheid veel dodelijker voor de liefde. Spelers en regisseur vinden bij deze anti-moraal een passende speelstijl: zonder opsmuk, naturel. T/m 13 dec Paardenkathedraal, Utrecht. Inl.: www.paardenkathedraal.nl

Ammehoela

Toneelspelers Dick van den Toorn en Ton Kas stappen over op het cabaret met Ammehoela. Ze brengen slappe, foute, platte grappen, maar zo lijzig gebracht dat er danig om te lachen valt. De in sloom Amsterdamse tongval gedebiteerde dialogen zijn weinig meer dan een excuus voor de ene mop na de andere. Kas speelt de vlerk met het ordinairste moppenrepertoire, terwijl Van den Toorn af en toe een Hazes-achtige tragiek vertoont. De opzettelijke wezenloosheid is onweerstaanbaar. Tournee t/m 20 dec. Inl: 071-5133985 of www.harrykies.nl.