Selectie Muziek

Steve Reich

Het Steven Reich retrospectief, dat dit seizoen in Rotterdam wordt gegeven, wordt 23 nov 20u15 voortgezet in de Jurriaanse Zaal van De Doelen. Het Amerikaanse sextet Eight Blackbird speelt Double Sextet en Singing in the Dead of Night van Lang, Gordon Wolf. Res. 010 2171717

Messiaen Festival

Het Maastrichtse Intro - in situ herdenkt de dit jaar een eeuw geleden geboren Franse componist Olivier Messiaen in een festival met negen concerten en evenementen. Oa gratis orgelconcerten in de Sint Servaas, het filmhuis Lumière vertoont de documentaire Apparition of the Eternal Church . Messiaen Festival: 20 t/m 23 nov Maastricht. Inl: www.introinsitu.nl 043 325051.1

The Big Bang

Het reizende festival The Big Bang begint 22 nov 20u15 in de Grote Zaal van De Doelen in Rotterdam. Optredens van drummers als Simon Phillips, Baba Sissoko, Carlo Rizz, Pete Lockett en Arto Tuccboyaciyan. Res. 010 2171717. Later in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Enschede.

India Festival

Het grote India Festival in Amsterdam biedt oa tal van concerten in het Concertgebouw. 19 nov 20u15 is er Bharati, een Indiase musical, 20 nov 20u15 East meets West door het Ensemble Modern olv Kasper de Roo, 23 nov 20u15 het slot evenement Bollywood Bazar. Verder: veel Indiase traditionele muziek in de Kleine Zaal. Inl: www.indiafestival.nl; www.concertgebouw.nl; 020 3059977; 020 6718345.

Leipziger Streichquartet

Het Leipziger Streichquartet speelt in drie concerten in Utrecht de zeven late strijkkwartetten van Beethoven: van op. 74 (‘Harfenquartet’) tot en met op. 135. Het Strijkkwartet op. 130 wordt gespeeld met het originele slotdeel ‘Grosse Fuge’. 21 en 22 nov 20u, 23 nov 14u30 Vredenburg Leeuwenbergh Utrecht. Res 030 2314544

Kanye West

Hij hekelde George Bush om diens langzame hulp aan de slachtoffers van orkaan Katrina, en was een warm pleitbezorger voor Barack Obama. De getalenteerde hiphopper/producer maakte vele hits, voor zichzelf (Golddigger) en voor anderen. Het eveneens getalenteerde Santogold, dat onlangs een van de beste shows op Lowlands gaf , verzorgt het voorprogramma. 26 nov, aanvang 20u, Ahoy, Rotterdam.

Hercules & Love Affair

Ze maakten furore met hun titelloze debuutalbum, waarop ze de New Yorkse disco van de vorige eeuw naar deze eeuw brachten, met hulp van zanger Antony (van the Johnsons), maar die is er niet bij in Rotterdam. 27 nov. aanvang 24u, WATT, Rotterdam. Res. 010-2179180

Walter Trout

De Amerikaanse bluesgitarist, bekend geworden in John Mayalls Bluesbreakers, treedt al lange tijd veelvuldig op, maar is nog altijd het beluisteren waard. Dit voorjaar nog bracht hij een nieuw album uit, The Outsider, een fijne bluesplaat. 21 nov, aanvang 20u30, Paradiso, Amsterdam.

Guy Livingstone

Zestig componisten uit 23 verschillende landen schreven elk een compositie van 60 seconden en vijf film- en video kunstenaars maakten bij elke compositie een miniatuurfilm. Dit resulteerde in zestig kunstwerken die samen de één uur durende dvd One Minute More vormen. Tijdens concerten in Den Bosch, Velp, Eindhoven, Amsterdam en Utrecht worden de films vertoond terwijl pianist Guy Livingston live de composities speelt. 16 nov., aanvang 15.00 uur, Verkadefabriek, filmzaal 1, Den Bosch. Res 073 6818160.