Selectie film

Waltz with Bashir

Zesentwintig hijgende honden banen zich een weg door Tel Aviv. Ze stoppen als altijd bij dat ene gebouw om te grommen naar een man die doodsbang op ze neerkijkt. Met dit krachtige beeld begint de ‘geanimeerde documentaire’ Waltz with Bashir. Het is één van die films waarvan je verbaasd de bioscoop verlaat: documentairemaker Ari Folman toont oorlogswaanzin op een manier die je niet gewend bent. De film behandelt de Israëlische invasie in Libanon van 1982, een militair succes dat uitliep op een moreel fiasco.

Regie Ari Folman.

Burn after Reading

George Clooney mag van de broers in Burn after Reading zijn ‘idiotentrilogie’ voltooien: net als in O Brother Where Art Thou? en Intolerable Cruelty draaft hij op als gladde, ijdele schuinsmarcheerder die met alles denkt weg te komen. Brad Pitt is een lust voor het oog als springerige baby, John Malkovich lijkt vooral zichzelf als verzuurd CIA-middenkader met vlinderstrikje dat verbeten naar houvast klauwt terwijl de grond onder zijn voeten wegzakt. Het geheim van een Coen-film schuilt in controle over elke scène, elk detail, elke bijrol. Niets is louter functioneel, alles versterkt het geheel. En toch kijk je ademloos toe hoe de broeders Coen ze sardonisch telkens nieuwe verrassingen bezorgen. Met: George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormand, John Malkovich.

Amsterdam

Op 20 november start het 21ste International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Met o.a. Episode 3 van Renzo Martens over hoe het Westen aan de armoede van Afrika verdient en Standard Operation Procedure van Errol Morris over de Abu Ghraib gevangenis in Irak. Eregast in Frans Brommet met een retrospectief van 15 films. Kaarten vanaf 14 november aan de Centrale Festivalkassa, Cineact, Reguliersbreestraat 31. Inl www.idfa.nl

Retrospectief Magnani Nijmegen

De Italiaanse actrice Anna Magnani werd honderd jaar geleden geboren en t/m 3 december is er een retrospectief van haar in Lux te zien. Een greep uit de films: ma 17 nov The Rose Tattoo. Regie: Daniel Mann. VS 1955, zwart-wit 116 min, Engels gesproken., geen ondertiteling. Wo 19 nov Wild is the Wind. Regie: George Cukor. VS 1957, zwart-wit 114 min, Engels gesproken, geen ondertiteling. Verder in Lux tot aan Kerstmis een terugblik op het oeuvre van Ingmar Bergman. Lux, Mariënburg 38-39, Nijmegen. Aanvang 19u30. Entree € 7. Op zaterdag 15 november geven Heddy Honigmann en Jiska Rickels gezamenlijk een masterclass waarin ze de plannen van een aantal filmmakers in het openbaar van commentaar voorzien. Entree reguliere filmprijzen. Gesprek € 5. € 50 (res info@dziga.nl)

Noors Filmfestival Delft

Op vr 14 en za 15 november vindt in Filmhuis Lumen voor de 13de maal het Noors Filmfestival plaats. Tijdens het festival worden nieuwe Noorse speelfilms (o.a. Mongoland, Free Jimmy, Svidd Neger) getoond, voorafgegaan door korte Noorse films. Het festival opent vrijdag om 19u30. De films zijn Engels ondertiteld. Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft. Inl 015-2140226, www.filmhuis-lumen.nl Kaarten €7,50 per vertoning of €25 voor een passepartout. Res 015-2140226.

slecht

onvoldoende

voldoende

goed