Selectie Diversen

Rotterdam

Het meest zeldzame object op de schriftelijke veiling van Manuscript is een brief met handtekening van Willem van Oranje. Richtprijs €2.150. Verder 15de eeuwse documenten op perkament uit Frankrijk en een gesigneerd portret van koningin Juliana. Liefhebbers van hedendaagse beroemdheden kunnen bieden op een gesigneerde foto van Simon & Garfunkel, Madonna of Woody Allen. Veiling op 13 december. Catalogus aanvragen bij Manuscript, postbus 84078, 3009 CB Rotterdam & paulvanschaijk@hotmail.com

Eindhoven

De wereld inzichtelijk maken. Met dit doel schreef Nicolaas Clopper jr. in 1472 zijn wereldkroniek Florarium Temporum. Twaalf kunstenaars van nu hebben ieder op eigen wijze het verleden van Clopper vertaald naar het heden. T/m 23 november in de bibliotheek. DeWitteDame, Emmasingel 22. Inl 040-2604260 & www.florariumtemporum.nl

Amsterdam

SHIFT is een dubbelfestival met hedendaagse muziek, film en literatuur uit Canada en Nederland van 18 t/m 22 november. Met o.a. Quatuor Bozzini (Montréal), Continuum Contemporary Music (Toronto), het Asko|Schönberg en Ives Ensemble. Muziekgebouw aan ’t IJ, Piet Heinkade 1. Res 020-7882000; www.muziekgebouw.nl

Enschede

De jaarlijkse Drienerwoldelezing gaat op 16 november (14u30) over Het Antwerps Liedboek, een bron van laatmiddeleeuws vermaak. Spreker is prof. dr. Louis Peter Grijp, die de luit bespeelt en tenor Nico van der Meel begeleidt. Rijksmuseum Twenthe. Inl: www.slme.nl. Res: www.boekhandelbroekhuis.nl

Haarlem

Op 15 nov (9-17u) wordt in de Groote of St. Bavo Kerk een grote boekenmarkt georganiseerd. Zeventig antiquaren presenteren een grote keuze aan zeldzame en tweedehands boeken. Groote of St. BAVOkerk. Inl: 023-5271959 & www.kollektorsitem.nl

Amsterdam

Op 15 november (14-17u30) is voor de vierde maal de ‘Dag van de Friese Literatuur’. De dichters en schrijvers Tsead Bruinja, Arjan Hut en Albertina Soepboer lezen voor uit hun werk en praten over de voor- en nadelen van tweetaligheid. Ook wordt een uitgebreide editie van de Spiegel van de Friese poëzie gepresenteerd. De Rode Hoed, Entree gratis. www.tresoar.nl

Leiden

Op 19 november (20u) presenteert Wouter Koelewijn zijn promotieonderzoek over ‘De uitvoeringspraktijk van de Noord-Duitse klaviermuziek uit de Barok, met de nadruk op de vrije werken van Buxtehude en de jonge J.S. Bach. Universiteit Leiden, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1. Inl: www.kunstenenwetenschappen.nl

Utrecht

Op 17 november (20u) worden Joost Zwagerman en Sjoerd de Jong ondervraagd over essays, polemiek en de Nederlandse identiteit in Café Van Wegen, Lange Koestraat 15. Inl 030-2318376 www.slau.nl

Meeden

Oude Franse vazen, antieke kandelaars, spiegels, heiligenbeelden en hekwerken gecombineerd met wintergroene planten zijn te zien bij Tuingoed Foltz tijdens het Feest van het Ornament op 15 en 16 november. Van 10-17u. Toegang gratis. Hereweg 346. Inl www.tuingoedfoltz.nl.

Groningen

Achttien Groningse ontwerpers zetten de deuren van hun huis, galerie en atelier op 15 november open om het publiek kennis te laten maken met hun ontwerpen. Centraal informatiepunt: Boterdiep 18. Ook zijn er twee Design & Architectuurfietstochten van 10-12u30 en 14u30-16u. Inl www.designingroningen.nl. Deelname €15 incl. fiets. Opgave: info@house-of-design.nl.