Ping An stelt splitsen Fortis ter discussie

Rotterdam. De Chinese verzekeraar Ping An die 4,81 procent in Fortis bezit, steunt de vraag van gedupeerde Fortis-beleggers om een aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen die zich uitspreekt over de ontmanteling van het financiële concern. De verkoop van Fortis moet ”bekeken” en ”opgelost” worden, staat in een brief aan het Belgische advocatenkantoor Modrikamen en het adviesbureau Deminor. Beide verdedigen de belangen van minderheidsaandeelhouders in Fortis. Volgens de statuten van Fortis kan elke aandeelhouder die minstens 1 procent van de aandelen bezit, punten aan de agenda van de aandeelhoudersvergadering toevoegen. In de brief laat Ping An weten dat het die vraag aan Fortis heeft gesteld, maar daarop nog geen antwoord heeft gekregen. De Chinese verzekeraar kocht eind vorig jaar een belang van ruim 4 procent in het financiële concern en verloor daarop sindsdien 1,9 miljard euro. De waarde van het aandeel zakte in elf maanden tijd van 20 naar minder dan 1 euro. Een joint venture waarbij Ping An de helft van de vermogensbeheertak van Fortis voor 2,15 miljard euro ging overnemen, werd afgeblazen.