Oekraïne weigert teruggave kunst aan Duitsland

kiev, 14 nov. Oekraïne zal waarschijnlijk een aantal onlangs teruggevonden schilderijen die afkomstig zijn uit Duitse musea niet teruggeven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ze als buit meegenomen door Sovjettroepen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken wil met het Simferopol Art Museum op de Krim praten over teruggave. Het Suermondt-Ludwig Museum in Aken claimde de schilderijen na een tip van een toerist die ze in Simpferol zag hangen. Volgens het museum zijn zeker negen werken afkomstig uit Aken, waaronder Oktoberochtend in Amsterdam van Hans Herrmann. De directeur van het Oekraïense museum bevestigt dat zij 87 werken bezit uit de 16de tot de 20ste eeuw uit Nederland, Duitsland en Frankrijk, maar zegt dat ze niet allemaal oorspronkelijk eigendom waren van het Suermondt-Ludwig. Ze bestudeert de zaak. Er zijn volgens haar echter wetten die teruggave aan Duitsland verhinderen. De Akense directeur zegt in ieder geval blij te zijn dat de werken nog bestaan.