Mogelijk gebruikt NIBC garantiefonds

De Nederlandse zakenbank NIBC overweegt een beroep te doen op het garantiefonds voor interbancaire leningen van de overheid. Dit zei topman Jeroen Drost vanmorgen. Volgens bronnen rond de bank is NIBC al in gesprek met het ministerie van Financiën.

Minister Wouter Bos stelde het fonds van 200 miljard euro medio oktober in. Via het fonds wil Bos dat de kredietverlening aan particulieren en bedrijven wordt gewaarborgd. Geen enkele bank heeft tot nu toe gebruikgemaakt van het fonds.

NIBC zei vanmorgen ook dat de winst in het derde kwartaal met 37 procent is afgenomen tot 45 miljoen euro. De daling werd nog beperkt door een herwaardering van de beleggingsportefeuilles. Door de herwaardering was er een positief effect van 42 miljoen euro.

NIBC heeft net als andere financiële instellingen veel last van de gevolgen van de kredietcrisis. „Marktomstandigheden lieten in het derde kwartaal een verdere verslechtering zien”, zei Drost.

NIBC was de eerste Nederlandse bank die werd getroffen door de crisis. De bank bleek in de zomer van 2007 flink te moeten afboeken op de posities in risicovolle Amerikaanse hypotheken. De bank begon daarna met het terugbrengen van de risico’s.

De voormalige Nationale Investeringsbank zei dat de tier 1-ratio, de verhouding tussen het kernvermogen van een bank en de naar risico gewogen kredieten, 15,3 procent bedraagt.