Maastricht een zwijnenstal na start carnaval

De viering van de11devande11de, de start van het Limburgse carnavalsseizoen, maakte van het Vrijthof in Maastricht „een zwijnenstal, een Sodom en Gomorra”.

Burgemeester Gerd Leers (CDA) is ontzet over wat hij gezien heeft: „Mensen die zich volledig klem zopen, die letterlijk in de goot terechtkwamen, bier dat van alle kanten het plein wordt opgesleept, vechtpartijen, plassen in rijformatie tegen monumenten en over elkaars broekspijpen. Carnaval is per definitie een festijn waarbij je niet te veel moet regelen. Maar wat nu gebeurde, is niet te tolereren. Hier wordt de geest van het feest verkracht.”

Evenementenwethouder Jean Jacobs (PvdA) heeft al gezegd dat hij van het festijn (dinsdag goed voor 25.000 belangstellenden) af wil. „Maastricht lag er woensdagmorgen bij als een mooie vrouw over wie een strontkar is heen gereden”, zei hij vanochtend in de Limburgse kranten. Leers wil niet zover gaan als Jacobs. Wellicht kan het feest toch in Maastricht blijven, bij een andere opzet en mogelijk op een andere locatie.

De Sjeng Kraft Kompenei, verantwoordelijk voor de organisatie, is verbijsterd en geschokt over de gebeurtenissen tijdens de editie van dit jaar. Ze betreurt echter de vergelijking van het evenement met een strontkar en verwijst naar acht eerdere, „vlekkeloos verlopen” afleveringen.

    • Paul van der Steen