Klijnsma wordt opvolger Aboutaleb

PvdA’er Jetta Klijnsma volgt Ahmed Aboutaleb op als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat zeggen goed geïnformeerde bronnen binnen de PvdA. Klijnsma is nu nog wethouder Cultuur en Financiën en locoburgemeester in de gemeente Den Haag.

Klijnsma (1957) is sinds 1990 actief in de lokale politiek, vanaf 1998 als wethouder in Den Haag. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 was zij lijsttrekker voor de PvdA, die in Den Haag de lokale verkiezingen won.

Als wethouder Welzijn heeft ze ook ervaring opgedaan met de onderwerpen die ze als minister zal moeten behandelen.

De post op Sociale Zaken kwam al eerder vrij omdat Aboutaleb per 1 januari 2009 burgemeester van Rotterdam wordt. De staatssecretaris is bij Sociale Zaken onder meer belast met de bijstand, armoedebestrijding, schuldhulpverlening en gelijke behandeling.

Opmerkelijk was dat Klijnsma de afgelopen week de kant koos van PvdA-partijleider Bos in de ruzie over de terugvordering van spaargelden van de IJslandse Landsbanki. In tegenstelling tot de provincie Noord-Holland en andere gedupeerde gemeenten met geld bij Landsbanki die de confrontatie met Bos aangingen over de terugvordering van hun verdwenen tegoeden, steunde Klijnsma de opstelling van Bos.

De PvdA vervangt zo binnen korte tijd twee eigen bewindslieden in het kabinet. Gisteren werd bekend dat de partijleiding minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) tot opstappen heeft gedwongen omdat ze niet meer in staat zou zijn „gezagsvol en effectief” leiding te geven aan haar ministerie.

Klijnsma, die lichamelijk licht gehandicapt is, staat in de Haagse gemeentepolitiek goed bekend. Ze wordt gezien als de formateur van het huidige Haagse college.