Internet Weblog van de dag

De verstandigste strategie leek me op YouTube te zoeken op de namen van die koren. Er blijkt een enorme hoeveelheid filmpjes op te staan met nostalgische sovjetmuziek. Soms in beeld gezongen door trotse mannen in uniform, maar vaker voorzien van zelf bijeengeraapte, min of meer toepasselijke beelden. Al bij de twaalfde poging had ik beet. Het gaat om een lied dat in het Engels In the forest, near the Front heet, inderdaad een wals. De uitvoering is van het koor van het Rode Leger, maar het is niet dezelfde uitvoering als de VRT gebruikte.

Wals aan de bevroren Lena. Miryam van de Kreeke mailt een filmvraag: ‘Omdat u mij enkele jaren geleden snel heeft geholpen met een vraag over filmmuziek dacht ik opnieuw uw kennis te raadplegen. Het betreft nu muziek die gebruikt wordt in een aflevering van Terug naar Siberie: De Lena rivier. Op de site www.terugnaarsiberie.be de betreffende aflevering inclusief muziek. ’

Filmkenner Hans Beerekamp antwoordt: ‘De muziek in aflevering 7 van Martin Heylens VRT-serie Terug naar Siberië is niet heel goed te horen, omdat er een voice over doorheen loopt. Maar het intro doet denken aan de door André Rieu wereldberoemd gemaakte wals van Sjostakovitsj en de uitvoering doet een mannenkoor vermoeden als het Alexandrovkoor of het Koor van het Rode Leger.

De verstandigste strategie leek me op YouTube te zoeken op de namen van die koren. Er blijkt een enorme hoeveelheid filmpjes op te staan met nostalgische sovjetmuziek. Soms in beeld gezongen door trotse mannen in uniform, maar vaker voorzien van zelf bijeengeraapte, min of meer toepasselijke beelden. Al bij de twaalfde poging had ik beet. Het gaat om een lied dat in het Engels In the forest, near the Front heet, inderdaad een wals. De uitvoering is van het koor van het Rode Leger, maar het is niet dezelfde uitvoering als de VRT gebruikte.

Lees meer of stel ook een vraag op nrc.nl/filmvragen