Grote spaarders Icesave blijven optimistisch

Gedupeerde spaarders bij Icesave zijn in IJsland om de meer dan 100.000 euro die zij spaarden terug te krijgen. De kans dat dat lukt lijkt klein.

Ze zijn keurig behandeld bij Landsbanki, de afvaardiging van de groep van 469 Nederlandse spaarders die meer dan 100.000 euro op een spaarrekening hadden staan bij Icesave, de internetspaarrekening van de IJslandse bank Landbanki, die begin oktober door de IJslandse regering werd genationaliseerd. „Ik schaam me voor het beeld van een onbetrouwbare onderneming dat Landsbanki in Nederland heeft gekregen. Wij werden in alle openheid ontvangen en kregen alle medewerking. We zijn ervan overtuigd dat we onze spaartegoeden terug krijgen”, zegt Gerard van Vliet namens de Nederlandse spaarders.

Na twee dagen Reykjavik zijn Van Vliet en partner Miriam Bouwens en nog twee andere gedupeerde spaarders, Joost de Groot en Grietje Bruinsma, in opgewekte stemming. De delegatie is naar eigen zeggen op ‘VOC-missie’. Van Vliet: „Volg Onze Centen.”

De kans dat dat gaat lukken lijkt klein, maar de vier Nederlanders zijn vol vertrouwen dat ze hun spaargeld zullen terugkrijgen. „De bewindvoerders van het niet genationaliseerde internationale deel van Landsbanki hebben ons verzekerd dat de bank ruim voldoende middelen heeft om de tegoeden van alle Icesave-spaarders, in Nederland en Engeland terug te betalen”, aldus Van Vliet. Het gaat in totaal om zo’n 6 miljard euro.

In de IJslandse noodwet om de in financiële nood geraakte banken te nationaliseren, is volgens Van Vliet „netjes bepaald dat spaarders voorrang krijgen. En omdat Icesave Nederland een IJslandse onderneming was, geldt dat ook voor de Nederlandse spaarders.” Hij denkt wel dat de terugbetaling enige maanden op zich zal laten wachten. De bewindvoerders en accountants van Deloitte die de bezittingen van het ‘oude’ Landsbanki inventariseren, hebben „geld teruggevonden”, maar hebben tijd nodig om nog vele financiële knopen te ontwarren, zo kreeg de Nederlandse delegatie te horen. Van Vliet: „Daarop is nu dus het wachten, maar we kregen ook de toezegging dat we inzage krijgen in de finale rapportage, vermoedelijk eind januari.”

Icesave had 106.000 Nederlandse spaarders. Hun inleg tot 100.000 euro wordt vergoed door IJslandse en Nederlandse garanties. IJsland moet ruim 20.000 euro per spaarder betalen, Nederlandse banken betalen de resterende 80.000 euro. Hiervoor heeft Nederland een door de banken gefinancierd fonds. Behalve spaarders azen ook lagere overheden zoals de gemeentes Den Haag en Groningen en de provincie Noord-Holland, die veel grotere bedragen bij Icesave hadden gedeponeerd, op een totaalbedrag van ongeveer 400 miljoen euro.

Om IJsland in staat te stellen de wettelijk gegarandeerde vergoeding van maximaal 20.000 euro per spaarder te betalen, heeft minister Bos (Financiën) IJsland een lening van 1,1 miljard euro aangeboden. IJsland zou hiermee nog niet definitief hebben ingestemd. Er bestaat grote twijfel of IJsland die lening ooit terug zou kunnen betalen. Van Vliet: „Onze groep bestaat dus eigenlijk uit 469 mensen plus een: minister Bos.”

De toezegging dat alle Icesave-spaartegoeden te zijner tijd kunnen worden terugbetaald, werd gisteravond bevestigd door de voormalige topman van Landsbanki, Björgolfur Gudmundsson. In een televisiegesprek zei hij dat Landsbanki op 30 september, enkele dagen voor de overname door de staat, over „aanmerkelijk meer kapitaal beschikte dan de totale inleg bij Icesave”. Van Vliet: ‚Volgens het halfjaarverslag van eind juni beschikte Landsbanki over 31 miljard euro. Daar zal, alle problemen in aanmerking genomen, toch wel zo’n 10 miljard euro van overgebleven zijn.”

De vier Nederlandsers die namens de spaarders die meer dan 100.000 euro op een Icesave-rekening hadden staan in IJsland zijn, waren gisteravond in hun hotel in Reykjavik niet alleen vol lof over de ontvangst bij Landsbanki. De openheid over de IJslandse financiële crisis bleek ook in gesprekken die zij voerden met managers van een grote visexporteur (HB Grandi), game-producent CCP en de producent van visverwerkingsmachines Marel, die eind vorig jaar Stork Food Systems over nam.

Ontmoetingen op straat waren ook bemoedigend, vertellen ze. De IJslanders die ze spraken, waren „aangeslagen, maar ook flexibel”, meent Van Vliet. „Een vrouwelijke dominee zei: we komen dit wel te boven.”

    • Jan Gerritsen