Gewürztraminer

Leids Museumweekend Leiden Zeven gratis musea en bijna 50 concerten zijn de ingrediënten van het Leidse Museumweekend op 15 en 16 november (12-17u). Onder het motto ‘Muziek in het Museum’ treden amateurkoren, -ensembles en -orkesten uit Leiden en omstreken op. Museum De Lakenhal is zaterdag (19-22u) open. Er is een concert met filmmuziek geïnspireerd op boeken van Jan Wolkers. De expositie Jan Wolkers is die avond gratis. In het Rijksmuseum van Oudheden klinkt Le Grand Tour met werken van Wagner, Stravinsky en Beethoven. Inl: www.muziekinhetmuseum.nl

Toernee

Gewürztraminer is een frisse wijn uit de Elzas. Marcel Osterop noemt zijn compacte relatiekomedie, opgevoerd door Het Zuidelijk Toneel, naar deze zomerse wijn. Maar echt zonnig is zijn stuk niet, eerder grimmig met een harde, soms zelfs agressieve ondertoon. Actrice Constance Kruis vernedert haar vriend (Dimme Treurniet) en haar lievelingsvriendin Heike Wisse op even doeltreffende als irritante manier. Haar verbale geweld is treiterziek. En toch werkt het: de eenzaamheid van alle drie is gruwelijk.

Tournee t/m 18 dec. Inl www.hzt.nl