Geweld tegen politie flink toegenomen

Het geweld tegen politiefunctionarissen is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Het aantal bedreigingen en beledigingen van agenten was in 2005 zelfs zes keer hoger dan in 1997. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

De toename in het geregistreerde geweld tegen de politie volgt de algemene trend van een stijgend aantal geweldsdelicten in Nederland, zo stelt de studie Agressie tegen politiemensen, die vandaag zal worden gepubliceerd.

Maar de onderzoekers vermoeden ook dat de politieke eis om meer te handhaven een rol speelt in de toename van de agressie tegen agenten. „Als je meer moet corrigeren op straat, krijg je te maken met meer weerstand”, zegt hoogleraar strafwetenschappen Jan Naeyé. „Het gevolg is dat agenten soms flink moeten incasseren.”

Het onderzoek van Naeyé en zijn collega's is de eerste systematische studie naar geweld tegen politiefunctionarissen in Nederland. Anders dan bij eerdere onderzoeken hebben de VU-wetenschappers een analyse gemaakt van aangiften van strafbare feiten, zoals belediging, ‘belemmering’, bedreiging, ‘wederspannigheid’, en (zware) mishandeling.

Uit het onderzoek blijkt dat 95 procent van de Nederlandse agenten wel eens is geconfronteerd met geweld of agressie van burgers. De agressor blijkt tamelijk voorspelbaar. De gemiddelde ‘agentenmepper’ is man, begin twintig, heeft een strafblad, en is vaak van allochtone afkomst. Agenten die in de nachtelijke uren van het weekend een criminele veelpleger aanhouden, hebben de grootste kans geconfronteerd te worden met geweld.

Deze week werd in de nacht van maandag op dinsdag de voordeur van een agente van de vreemdelingenpolitie beklad met rode verf. Ook werden haar autobanden lekgestoken. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) liet gisteren weten dat geweld tegen politieagenten onacceptabel is.