Gates hekelt rede van Medvedev

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft gisteren het Russische dreigement raketten te plaatsen in de enclave Kaliningrad „provocerend” en „ondoordacht” genoemd. Gates zei dit na een bijeenkomst van de NAVO met Oekraïne, in de Estse hoofdstad Tallinn.

Op 5 november, een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, kondigde de Russische president Dmitri Medvedev in zijn ‘rede tot de natie’ aan dat Rusland Iskander-raketten zal stationeren in Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en Litouwen. Die plaatsing zou het antwoord van Moskou zijn op het Amerikaanse raketschild, waarvan onderdelen in Polen en Tsjechië komen. De Russische regering heeft zich steeds scherp verzet tegen dat raketschild, ook al benadrukt Washington dat het niet gericht is tegen Rusland, maar eventuele raketten uit Iran onschadelijk moet maken.

Over Medvedevs dreigement zei Gates: „Dat is toch nauwelijks het soort welkom dat een nieuwe Amerikaanse regering verdient. Zulke provocerende opmerkingen zijn onnodig en ondoordacht.” Ook ging Gates in op een vraaggesprek van Medvedev in de Franse krant Le Figaro van gisteren. Daarin zei de Russische president dat Rusland zou afzien van de raketten in Kaliningrad als de nieuwe Amerikaanse regering de plannen voor het raketschild afblaast.

„Dat lijkt me geen geloofwaardig aanbod”, aldus Gates. „De enige opkomende dreiging in de buurt van Rusland is Iran. Waarom ze dreigen raketten op Europese landen te richten, begrijp ik eerlijk gezegd niet.” Aanstaand president Obama heeft steeds gezegd dat hij voor plaatsing van het raketschild is, als die installatie, waarvan de werking nog niet in de praktijk bewezen is, technisch haalbaar is.

De ministers van Defensie van de NAVO-landen zeiden gisteren nog eens dat ze Oekraïne zullen helpen op weg naar lidmaatschap van het bondgenootschap, maar opnieuw werd daarvoor geen datum genoemd. Ze erkenden dat het land nog veel obstakels te overwinnen heeft. (AP, AFP)