Franse banken moeten eraan geloven

BNP Paribas kan met enig recht beweren de sterke man van de Europese banksector te zijn. De Franse bank boekte de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst van 4,4 miljard euro, dankzij een sterk retailnetwerk en door af te zien van riskante avonturen met ‘giftige’ bezittingen als Amerikaanse hypotheekobligaties. Een met de kredietcrisis samenhangende dreun van 1,2 miljard euro in het derde kwartaal heeft het zelfvertrouwen niet kunnen schaden. BNP Paribas herhaalde een week geleden nog geen nieuw kapitaal nodig te hebben.

Maar deze week heeft Santander – die andere sterke man van de Europese banksector – bekendgemaakt de markten voor meer dan 7 miljard euro te willen aanspreken, waardoor het kernkapitaal van de Spaanse bank zal uitkomen op de 7 procent die geleidelijk de nieuwe Europese minimumnorm is geworden. Het kernkapitaal van BNP Paribas staat daarentegen op een lage 5,6 procent.

De andere twee grote beursgenoteerde banken van Frankrijk, Société Générale en Crédit Agricole, zeggen eveneens geen nieuw kapitaal nodig te hebben, ook al hebben zij wel geld van de overheid aangenomen in de vorm van ondergeschikte schulden. Société Générale heeft een kernkapitaal van 6,8 procent, Crédit Agricole van ruim 7 procent.

De druk om hun kernkapitaal te versterken zou voor de Franse banken binnenkort wel eens te groot kunnen worden. Op dit moment biedt de regering hun geen aandelenkapitaal aan – wat ze ook niet graag zouden aannemen, uit angst voor het interventionisme van Nicolas Sarkozy.

BNP Paribas zou 7 miljard euro van de markt moeten halen om haar kernkapitaal op 7 procent te brengen, en Société Générale 4 miljard euro om het hare op 8 procent te laten uitkomen, wat haar riskantere profiel zou kunnen vereisen. Société Générale moest eerder dit jaar al 5,5 miljard euro ophalen, na het fiasco rond effectenhandelaar Jérôme Kerviel. Het schrappen van de dividenduitkeringen zou de omvang van de noodzakelijke claimemissies van beide banken met in totaal 4 miljard euro omlaag kunnen brengen. En ze zouden niet per se een hoge korting hoeven hanteren.

De beurskoers van BNP Paribas lijkt al rekening te houden met een herkapitaliseringsactie. Sinds een maand geleden in heel Europa banken werden gered, is de koers al met meer dan een kwart gedaald – net als die van Santander, na de aankondiging van diens claimemissie.

BNP Paribas wordt nu verhandeld op 90 procent van de boekwaarde, Société Générale op 75 procent. Het lijkt erop dat de markten al hebben besloten dat het voor Franse banken veilig en onvermijdelijk is om een beroep te doen op de aandeelhouders.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon