Film van de dag

Office Space. Bittere komedie die zich hoofdzakelijk afspeelt in een kantoortuin, ontsproten uit het brein van Mike Judge, de maker van Beavis and Butthead. De hoofdpersonen worden geïntroduceerd in de file op weg naar kantoor, een anonieme gevangenis, waar het personeel altijd opdraait voor elke denkbare vorm van slecht management. Wie niet wil overwerken, kan erop rekenen bij de eerstvolgende bezuinigingsronde ontslagen te worden. De kopieermachine is altijd kapot. Het doel van al het verschuiven van papier door het personeel blijft duister. Judge laat goed zien hoe het mechanisme werkt: het uitspelen van personeelsleden tegen elkaar, de evaluatie door efficiencyexperts die dient om mensen harder te laten werken onder het mom van het verbeteren van de organisatie, en het van hoog tot laag ontbreken van enige werkelijke betrokkenheid bij het werk. (Mike Judge, 1999, VS), RTL 5, 20.30-22.10u.André Waardenburg

    • André Waardenburg