FBI onderzocht Mailer

De Amerikaanse geheime dienst FBI heeft schrijver Norman Mailer 15 jaar lang bespioneerd. Het onderzoek begon in 1962 op instigatie van FBI-chef J. Edgar Hoover.

Dat blijkt uit een 171 pagina’s tellend dossier over Mailer, dat door de FBI is vrijgegeven na een verzoek van The Washington Post. Mailer, die zichzelf als ‘links’ beschouwde werd met zijn debuut, de autobiografische anti-oorlogsroman The Naked and The Dead (1948), in één klap beroemd.

De FBI beschouwde hem als subversief, onder meer omdat hij de geheime dienst schadelijker voor de Verenigde Staten had genoemd dan het communisme. Een FBI-agent sprak op zeker moment met zijn vader om Mailers verblijfplaats te traceren, door zich voor te doen als een persoonlijke vriend van de zoon. FBI-agenten rapporteerden ook over zijn werk. Zo schreef een van hen naar aanleiding van een non-fictieboek van Mailer: „Geschreven in de van hem bekende obscene en bittere stijl.”