een weekeinde vol sport

Voetbal eredivisie, Ned. 1, zat 22.30 en zon 19.00 uur

Ajax krijgt het zondag (12.30 uur) waarschijnlijk zwaar tegen PSV. De ploeg van Marco van Basten maakte woensdagavond al onbedoeld duidelijk dat het eigenlijk niet meer over een geschikte centrumspits beschikt. Volendam versloeg de club uit Amsterdam met 1-0 en schakelde Ajax daarmee uit voor de beker. Van Basten mist tegen PSV de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar en zijn eerste vervanger Dario Cvitanich. „En dat is een groot probleem”, zei de coach. Medekoploper NAC speelt vanavond al, thuis tegen Heracles. Feyenoord gaat zondag op bezoek bij FC Twente, AZ gaat naar Arnhem voor het duel met Vitesse.

Zevenheuvelenloop, Ned. 1, zon tussen 16.00 en 17.00 uur (afhankelijk van schaatsen)

Tweevoudig olympisch kampioen, meervoudig wereldkampioen en meervoudig wereldrecordhouder Kenenisa Bekele is zondag de topper tijdens de 25ste Zevenheuvelenloop. Ook voormalig olympisch marathonkampioen Stefano Baldini staat aan de start van de 15 km lange herfstklassieker tussen Nijmegen en Groesbeek.

Schaatsen, wereldbeker, Ned. 1, vrij 15.50 uur, zat en zon 13.10 uur

Na de wedstrijden vorige week in Berlijn hebben achttien schaatsers een olympische nominatie, die toegang geven tot het olympische kwalificatietoernooi, behaald. Sven Kramer (1.500 en 5.000 meter), Simon Kuipers (1.000 en 1.500), Erben Wennemars (1.000 en 1.500) en Annette Gerritsen (500 en 1.000) hebben er zelfs twee. Hopelijk zijn TVM-schaatssters Paulien van Deutekom, Renate Groenewold en Ireen Wüst komende dagen fit en slepen ook zij in Heerenveen een of meer nominaties in de wacht. Kijk voor het programma en alle deelnemers op www.knsb.nl

Martina bij Domino Day, SBS6, vrij 19.25 uur

De Antilliaanse sprinter Churandy Martina neemt het vandaag op tegen vallende dominostenen. Martina loopt 30 meter tijdens Domino Day in Leeuwarden. Op de tiende editie van Domino Day gaan 4,5 miljoen dominostenen tegen de vlakte. Het is de bedoeling dat de rennende Martina, vanuit de startblokken op een nagemaakte kunststofbaan, dat enige tientallen meters bijhoudt.